Društvo i ekonomija

[ Izvor: Demostat ]

07. 04. 2024. 07:00 16

EU najviše ulaže u Srbiju, a vlast igra DUPLU IGRU i sve gura pod tepih

Evropska unija je najveći donator u Srbiji - u proteklih deset godina EU je uložila više od četiri milijarde evra bespovratnih sredstava u preko 1.500 projekata u skoro svim opštinama u Srbiji, dok je ponudila više od sedam milijardi evra u povoljnim kreditima.

Taj novac vidljiv je za sve građane, jer se koristi za poboljšanje infrastrukture, puteve i železnice, jačanje vladavine prava, reformu javne uprave, žaštitu životne sredine, poljoprivredu, energetiku, pravosuđe, kulturu, javnu upravu, upravljanje migracijama, zaštitu zdravlja, demokratiju i ljudska prava, obrazovanje, nauku i inovacije, mlade i sport, ekonomski razvoj i civilnu zaštitu, mir i pomirenje, piše Demostat.boxPluginImg

EU je u poslednjih 15 godina podržala izgradnju i rekonstrukciju više od 1.500 kilometara auto-puteva i pruga u Srbiji kroz EU grantove i zajmove Evropske investicione banke, dok je od 2014. godine pružila podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju u iznosu većem od 230 miliona evra, a više od 400 miliona evra uložila u zaštitu životne sredine.

Finansirana je izgradnja postrojenja za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije otrovnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla, izgradnja gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacioni sistem u mnogim gradovima u Srbiji, kao i izgradnja intermodalnog terminala u Beogradu.

Obnova Golubačke tvrđave, Pirotskog Grada, izgradnja Centra za posetioce u Lepenskom viru, rekonstrukcija Botaničke bašte "Jevremovac" u Beogradu, obnova Narodnog pozorišta u glavnom gradu, takođe su neki od projekata koje je finansirala EU.

Jedan od ključnih infrastrukturnih projekata je modernizacija i rekonstrukcija železničkog koridora Beograd-Niš-Preševo, koji se finansira bespovratnim sredstvima EU, kao i povoljnim kreditima Evropske investiocione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.boxPluginImg

Milijardu evra za energetski sektor

Kada je reč o energetskom sektoru, EU je uložila više od milijardu evra od 2000. godine.

Samo u 2022. podrška EU energetskom sektoru procenjena je na 100 miliona evra, a glavni ciljevi su diverzifikacija izvora energije, sigurnost snadbevanja, energetska efikasnost i dekarbonizacija privrede.

Rezultat su poboljšana energetska efikasnost za više od 4.500 domaćinstava, povećanje broja korisnika kojima, na osnovu prihoda, mogu da se umanje računi za struju, modernizacija energetske efikasnosti u bolnicama, poput Tiršove, VMA, Urgentnog centra u Beogradu, vetropark u Kostolcu, rekonstrukcija Vlasinskih hidroelektrana, kao i novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske, koji će omogućiti Srbiji da kupuje gas iz različitih izvora.

EU u Srbiji podstiče i kvalitet nauke, kroz sprovođenje brojnih istraživanja i projekata, a podrška EU inovacijama i konkurentnosti u Srbiji od 2001. godine iznosi više od 250 miliona evra.

Osnaživanje privatnog sektora, malih i srednjih preduzeća, otvaranje novih radnih mesta i unapređenje zakonodavnog okvira u toj oblasti, takođe su na agendi EU, koja u 99 lokalnih samouprava pruža direktnu pomoć preduzetnicima, preduzećima i organizacijama, kako bi se unapredila održivost i konkurentnost.

Podrška EU sektoru Civilne zaštite, u koji spadaju borba protiv požara, sprečavanje poplava i sanacija šteta, kao i borba protiv koronavirusa, vredna je više od 250 miliona evra za period od 2014. do danas.boxPluginImg

Pored toga, kroz program Erazmus studenti imaju opcije da studiraju u inostranstvu, istraživači da dobiju bespovratna sredstva iz programa EU Horizont, poljoprivrednici direktnu podršku kroz IPARD fondove.

Takođe, Evropska unija je finansirala i stambeno zbrinjavanje za deo izbeglica koje su napustili svoje domove u ratovima devedesetih.

I to su samo neki od projekata Evropske unije koji se razvijaju u Srbiji duže od dve decenije.

Iako je EU u proteklih nekoliko godina izdvajala u proseku 400 miliona evra na projekte podrške pristupanju Srbije EU, i to u vidu bespovratnih donacija, kao i kroz povoljne zajmove, koji znače bolju infrastrukturu, nove puteve, bolnice, pruge, energetske koridore, ta podrška se često od strane sprskih vlasti i medija koji su joj bliski "gura pod tepih" i zanemaruje, piše Demostat.

Građani i dalje precenjuju pomoć Kine i Rusije

Istraživanja javnog mnjenja godinama unazad pokazuju da građani i dalje smatraju da je pomoć drugih spoljnih aktera, poput Kine i Rusije, mnogo veća nego što zaista jeste, dok se sredstva iz Evropske unije potcenjuju.boxPluginImg

Tek sredinom 2022. godine, Evropska unija je konačno izbila na prvo mesto u percepciji javnog mnjenja o tome ko daje najviše bespovratne pomoći i ko najviše investira u Srbiju.

Kako je pokazalo istraživanje Demostata 2022, svaki treći ispitanik smatrao je da je EU dala najviše bespovratne pomoći Srbiji. Međutim, i dalje četvrtina ispitanika veruje da je Rusija najviše pomagala, a petina da je Kina značajan davalac bespovratne pomoći.

To istraživanje je pokazalo i da je odnos javnog mnjenja prema ulasku Srbije u EU isti kao odnos vlade i njenih medija prema Uniji.

"Vlast igra duplu igru"

Aktuelna vlast već godinama igra duplu igru kad je reč o evropskim integracijama, deklarativno nazivajući EU glavnim spoljno-političkim ciljem, dok istovremeno šalje građanima antievropske poruke i veliča saradnju sa Rusijom i Kinom, navodi Demostat.

Neverodostojna opredeljenost vladajućih struktura za Evropsku uniju, antizapadna i proruska propaganda koju država vodi duži niz godina, te poigravanje sa "alternativama" u spoljnopolitičkom smislu doveli su do niske podrške građana Evropskoj uniji.boxPluginImg

Vlast praktično krije od građana konkretne efekte evropske pomoći i saradnje sa EU kada god to može, od sektora privrede do podrške EU unapređenju javne uprave, obrazovanja, energetike…

Te činjenice su zatrpane antizapadnom propagandom ili se prećutkuju i skrivaju pod tepih, dodaje Demostat.

Mediji naklonjeni vlastima vrlo često u izveštajima sa događaja koji se tiču projekata EU ne pominju ko finansira ili delimično finansira taj projekat niti, recimo, prikažu zastave Evropske unije.

Građani na taj način ne budu obavešteni o direktnoj koristi od evropskog novca i projekata.

Sa druge strane, i u medijima i od strane vlasti veličaju se projekti koji se finansiraju iz kineskih kredita, pa se po Beogradu čak pojavljuju i bilbordi-zahvalnice, ali se nigde ne govori o tome da su kineski krediti nepovoljniji, da su uslovi netransparentni, kao i da projekte obično izvode kineske firme.boxPluginImg

Građani Srbije tako ostaju uskraćeni za pravo da znaju šta im donosi pristupanje Evropskoj uniji. Ne znaju koliko novčanih sredstava EU daje, a koliko bi Srbija od nje mogla da dobije ako bi postala članica.

Ponekad se u medijskim izveštajima ne može izbeći činjenica da je EU izdvojila sredstva, poput nedavnog obilaska radova na rekonstrukciji pruge Niš-Dimitrovgrad, kada je i predsednik Aleksandar Vučić rekao da Srbija ne bi mogla na tome da radi bez EU i da hoće da ljudi to znaju.

Međutim, takvi slučajevi su ređi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati