Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 04. 2024. 14:35 0

PSG: Mora se utvrditi odgovornost za nesreću u rudniku "Soko"

"Osam poginulih rudara, osamnaest povređenih, NULA odgovornih - to je bilans nesreće u rudniku “Soko” kod Sokobanje, koja se dogodila na današnji dan 2022. godine, usled proboja metana u rudarsko okno", navodi se u saopštenju Pokreta slobodnih građana (PSG), koje prenosimo u celosti.

"Pokret slobodnih građana smatra da je ovaj slučaj primer kako pravosuđe radi u korist izvršne vlasti i isključivo kako niko ne bi odgovarao za nesreće koje prate Srpsku naprednu stranku od kako su na čelu države.

Nikada niko ne snosi odgovornost za pogibije u fabrikama oružja, saobraćajne nesreće funkcionera, pad helikoptera i slične situacije u kojima je celoj javnosti bilo jasno ko je i za šta odgovoran, ali ne i tužilaštvu i policiji u Srbiji. Kao stranka kojoj je vladavina prava jedna od najvažnijih tačaka, nećemo dozvoliti da bilo koji od ovih slučajeva ostane nerasvetljen.

Činjenice i dokumentacija pokazuju da je koncentracija metana u rudniku "Soko" danima bila veća od dozvoljene, i da je rukovodstvo rudnika, umesto da obustavi radove, slalo rudare u jamu. Utvrđeno je da taj deo rudnika od 2013. nije trebao da radi, a da sam rudnik dve i po godine pre nesreće nije imao dozvolu za rad.

Sve ovo nije bilo dovoljno da dvanaestoro dece koje su te noći ostale bez očeva dočekaju pravdu - Osnovno tužilaštvo u Aleksincu dva puta je odbijalo da pokrene krivični postupak, a u januaru ove godine je odbačena i krivična prijava protiv resornog ministarstva i tragedija je okarakterisana kao "viša sila".

Porodice nastradalih najavljuju da su spremni da idu po pravdu do Strazbura, a PSG im pruža podršku u istrajavanju za pravdu i poziva da se odgovorni za ovaj nemar i propuste koji su odneli osam života konačnu privedu pravdi i da se svi umešani kazne.

U nesreći koja se dogodila u ranu zoru, pred završetak treće smene, u kojoj je bilo 67 rudara, od posledica gušenja stradali su rudari Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković, Bojan Stajić i Petar Petrović", zaključuje se u saopštenju Pokreta slobodnih građana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati