Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

22. 03. 2024. 09:25 5

Prodaje se hotel "Jugoslavija" po upola nižoj ceni

Hotel "Jugoslavija" biće ovog petka ponuđen na prodaju na licitaciji, a početna cena za ovo istorijsko zdanje je 27 miliona evra. Jedna firma je zainteresovana za kupovinu, a iako nije saopšteno koja, već je poznato da ćerka firma "Milenijum tima" želi da na ovom mestu zida nebodere.

Prvo javno nadmetanje za hotel "Jugoslavija" na Zemunskom keju održaće se danas u 11 časova, a početna cena ovog čuvenog beogradskog zdanja je oko 27 miliona evra, upola manje od procenjene vrednosti imovine firme “Danube Riverside” u stečaju, koja je vlasnik "Jugoslavije". Osim samog hotela, na prodaju je i građevinsko zemljište na kojem se on nalazi, ukupne površine 45.613 kvadrata, ali imovina koju čine luster-tavanica i bronzana bista Aleksandra Zarina, koji su pod posebnom zaštitom kao kulturna dobra, piše Nova.rs.

Kako je saradnik stečajnog upravnika Ljubiša Miljković rekao za eKapiju, ima zainteresovanih, a jedna firma ispunjava uslove.

U čije će ruke "Jugoslavija"?

Iako nije zvanično objavljeno ko je zainteresovan za kupovinu, može da se nasluti da je to "MV Investment", ćerka firma "Milenijum tima", kompanije koja je u javnosti poznata po tome što od država dobija unosne poslove i angažovana je na velikim projektima. Ova frima, naime, sa "Danube Riverside" deli vlasništvo nad parcelom na kojoj se hotel nalazi, a koja je takođe oglašena na prodaju. Takođe, "MV Investment" finansirala je izradu Plana detaljne regulacije, koji predviđa potpuno novi izgled ovog zdanja.

Naime, prema planu, hotel će biti rekonstruisan, a pored će biti izgrađena dva nebodera, odnosno tornja, visine čak 155 metara. Planirana površina ovog kompleksa je 240.000 kvadrata, a u okviru njega su planirani stambeni objekti i komercijalni sadržaji.

- Pored stanovanja, moguća je izgradnja trgovinskih, komercijalnih, poslovnih i ostalih namena, koje svojom funkcijom ne narušavaju komfor stanovanja i životnu sredinu, i to trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, hoteli, kazino, uslužno zanatstvo, turizam, sportski sadržaji, sadržaji kulture, lekarske ordinacije, zdravstvene ambulante, apoteke, računski centri, objekti obrazovanja u funkciji ostvarivanja definisanog procenta zastupljenosti planiranih namena u okviru urbanističke zone - piše u dokumentu.

Početna cena upola niža od vrednosti imovine

Već sada, cena od 27,1 milion evra po kojoj je "Jugoslavija" oglašena na prodaju, upola je niža od procenjene vrednosti imovine firme "Danube Riverside", koja je vlasnik hotela, u stečaju. Ipak, ukoliko jedini zainteresovani kupac iz nekog razloga odustane od kupovine, cena će biti još niža.

Naime, ako prodaja bude neuspešna, biće organizovana nova licitacija, a u Uredbi o prodaji kapitala i imovine javnom aukcijom navodi se da početna cena na drugom javnom nadmetanju sme da iznosi 50 odsto početne cene na prvom. To znači da bi, ukoliko dođe do druge licitacije, početna cena mogla da bude oko 13,5 miliona evra.

Ako bi i ova prodaja bila neuspešna, organizovala bi se i treća licitacija. Na njoj bi početna cena iznosila 20 odsto početne cene na prvoj aukciji, dakle oko 5,4 miliona evra.

Iako je hotel "Jugoslavija" sam po sebi brend koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji uz samu reku, postoje i neke negativne stvari koje utiču na početnu cenu, a pored podeljenog vlasništva nad parcelom, to su i sudski sporovi. U oglasu o prodaji hotela, koji je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, navodi se da je vlasnike parcele tužila Luka Beograd, čiji je direktor poznati biznismen Milan Beko, a kako se navodi u Katastru, u zabeležbi iz marta 2022. godine, ista kompanija pokrenula je spor i pred Upravnim sudom.

Prema podacima iz Katastra, postoji još jedan spor koji se vodi protiv firme "Danube Riverside", a pokrenula ga je firma "Real holding", za koju su mediji ranije pisali da je bila jedan od zakupaca u hotelu "Jugoslavija", a koja je u vlasništvu Rajana Rajičića. Ova firma traži petinu vlasništva objekta zbog, kako se navodi, "savesne gradnje i ulaganja u hotel".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati