Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

17. 03. 2024. 06:55 27

Krkobabić objasnio da u Srbiji postoji 13. penzija

Minimalna januarska penzija u Srbiji, i to nakon uvećanja od 14,8 procenata, iznosi 23.684 dinara. Prima je oko 138, 000 od oko 1,646.000 penzionera. Prosečna penzija za januar 2024. godine iznosi 45.742 dinara, dok je najviša penzija u januaru iznosila 229.745 dinara.

Godinama unazad, Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera (PUPS) zalaže se za 13. penziju. To je poseban institut odgovorne socijalne politike, sistemski urađen, što znači da se zna kome, koliko se i kada isplaćuje. Ukratko, to nije još jedna penzija u godini. Kod nas se žargonski zove "13. penzija".

Ovaj poseban institut socijalne politike poznaju i zemlje Evropske unije.

Na primer, početkom marta Švajcarci su na referendumu svojim penzionerima obezbedili dodatnu penziju svake godine, iako je vlada upozorila da će povećane isplate biti preskupe za finansiranje, a ova vest je podstakla i PUPS i javnost da obnove predlog o uvođenju 13. penzije.

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu i predsednik PUPS-a, rekao je Demostatu da to zavisi od političke volje i stanja državne blagajne. Naveo je da bi pravo na 13. penziju mogli da imaju svi oni koji evidentno sa postojećom penzijom ne mogu da podmire osnovne potrebe.

Po njemu, 13. penzija ne bi narušila postojeći sistem Republičkog fonda za penziono-invalidsko osiguranje, zato što bi se sredstva za ovo davanje izdvajala iz budžeta, iz sredstava namenjenih za socijalnu politiku.

- U 13. penziju, uslovno rečeno, mogu se uključiti i sva dosadašnja jednokratna davanja na republičkom nivou u proteklim godinama, a koja su bila izuzetno značajna za penzionere, pogotovu za one s najmanjim primanjima. Za te namene proteklih godina izdvojena su izuzetno velika sredstva - naveo je Krkobabić.

Kako navodi, pored tih jednokratnih davanja, bilo je i drugih primera - u gradu Beogradu, u periodu od 2008 do 2012. godine i u Republici Srbiji, 2013. i 2014. godine.

- U Beogradu je svima koji su primali manje od 20.000 dinara isplaćivano četiri puta po 5.000 dinara. U Srbiji penzionerima koji su primali manje od 16.000 dinara, isplaćeno je četiri puta po 4.000 dinara. Bile su to inicijative PUPS-a - naveo je Krkobabić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati