Društvo i ekonomija

D. Ljutić

11. 03. 2024. 06:31 32

Miiirno pred Anom: Brnabić sad može i da postrojava generale

Dok zamenjuje predsednika Republike, predsednik Narodne skupštine ovlašćen je da predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu, ali i da vrši nadležnosti u oblasti odbrane Republike Srbije i da komanduje Vojskom Srbije. U praksi bi to značilo da bi komandirka Ana Brnabić mogla da postroji generale Vojske Srbije i da sasluša deklamovanje njihovog raporta. Očigledno je ovo vrhunac odbrane straha od poraza, i paranoje koja gura ovaj režim sve dalje od stvarnosti i u nove zločine. Brnabić bi trebalo najbolje da zna kojim zaslugama stiže na mesto koje joj ni po čemu ne pripada.

Ana Brnabić se neće odreći imidža osobe koja lupa packe i potrudiće se da diskvalifikuje što je više i češće moguće opoziciju u parlamentu. Ovaj režim je inače sklon da složene pojave objašnjava na neopisiv način, tražeći javne poruke kojih nema kako bi saopštio nešto što ne ume. Uvek se bojeći nečega što ne postoji i u svemu da potraži zaveru.

Sa čela Vlade Srbije Ana Brnabić seli se u Skupštinu. Premijerka Srbije u prethodnih sedam godina, kandidatkinja je za predsednicu parlamenta i očekuje se njen izbor za sedam dana. Za to mesto predložila je Srpska napredna stranka, vladajuća partija u Srbiji u čijem se predsedništvu Brnabić nalazi.

Lista SNS u parlamentu ima većinu od 129 poslanika, od 250 mandata. U danu kada je objavljena vest da je kandidatkinja za predsednicu parlamenta, izjavila je da je "učila sedam godina" i da joj stranka sada ukazuje poverenje da bude predsednica parlamenta. U prethodnih sedam godina ipak nije ništa naučila, ali to i nije bio njen glavni zadatak.

Kad Brnabić dođe na mesto predsednice parlamenta, postaće prva među jednakih 250 narodnih poslanika i faktički drugi čovek po moći u državi. Sada se kotira bolje nego ranije. Uvedena je u partiju kao strano telo, ali je u nju srasla kao čmičak. Završava posao i svoje povelike privilegije plaća odanošću svom šefu. Malo li je u današnje vreme?

Aleksandar Vučić to zna da ceni. Ne pada mu na pamet da se odrekne takve saradnice jer ona je kao univerzalni vojnik. Dakle, srpska vojska. Omiljena izborna tema naprednjaka.

Prvi među jednakih 250 narodnih poslanika ili drugi čovek po moći u državi, može čak i da zameni predsednika Srbije. Naime, dok je uobičajeno zadužen da vodi sednice Skupštine, predstavlja ovu instituciju i raspisuje predsedničke i lokalne izbore, u vanrednim okolnostima prvi čovek parlamenta preuzima i predsedničku ulogu - kada je predsednik sprečen da je obavlja, ili nije izabran. 

Predsednik Narodne skupštine može da zamenjuje predsednika Republike najduže tri meseca. Dok zamenjuje predsednika Republike, predsednik Narodne skupštine ovlašćen je da predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu, da prima opozivna i akreditivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, da raspiše izbore za Narodnu skupštinu, ali i da vrši nadležnosti u oblasti odbrane Republike Srbije i da komanduje Vojskom Srbije.

U praksi bi to značilo da bi komandirka Ana Brnabić mogla da postroji generale Vojske Srbije i da sasluša deklamovanje njihovog raporta. Kao predsednik Narodne skupštine imaće mnogo toga da pokaže i mnogo toga da učini za svoju zemlju i ona je zadovoljna i srećna zbog novog izazova.

Očigledno je ovo vrhunac odbrane straha od poraza, i paranoje koja gura ovaj režim sve dalje od stvarnosti i u nove zločine. Anu Brnabić bi trebalo najbolje da zna kojim zaslugama stiže na mesto koje joj ni po čemu ne pripada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati