Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

28. 02. 2024. 18:17 7

Avio-kompanije Željka Mitrovića i Nikole Petrovića izbrisane sa liste ovlašćenih vazduhoplovnih operatera

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je sa liste ovlašćenih vazduhoplovnih operatera skinuo tri kompanije - dve u suvlasništvu Željka Mitrovića i jednu u vlasništvu Nikole Petrovića.

Air Pink, Air Emeralds i Star Fly Wings nisu više na listi ovlašćenih vazduhoplovnih operatera, koju objavljuje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Direktorat je, inače, nadležan za izdavanje sertifikata vazduhoplovnog operatera, koji je, kako se objašnjava - neophodan za za obavljanje javnog avio-prevoza. Reč je o sertifikatu AOC-Air Operator Certificate.

Osim Air Pinka, koji je u vlasništvu Željka Mitrovića (48,02%), Pink Medija grupe (1,98%) i Aleksandra Ilića (50%), bez dozvole su ostale još dve kompanije: Air Emeralds, u vlasništvu Air Pinka (100%) i druga, Star Fly Wings, koja je u vlasništvu Nikole Petrovića, inače kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na sajtu evropske regulatorne agencije - Agencije za bezbednost vazduhoplovstva Evropske unije (EASA) - sve tri kompanije i dalje se nalaze na listi ovlašćenih kompanija za obavljanje komercijalnih letova u zemlje Evropske unije. Međutim, ova lista ovlašćenih avio-kompanija iz trećih zemalja (van EU) je poslednji put ažurirana 27. februara u 9 časova ujutru.

Preostale tri srpske privatne avio-kompanije koje, uz Er Srbiju, imaju dozvolu za obavljanje letova na teritoriji EU, i dalje su na listi ovlašćenih operatera Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije.

To su MPC Air, u vlasništvu biznismena Petra Matića, zatim Prince Aviation, u kojoj udeo u vlasništvu od 33,34 odsto imaju Veselin Jevrosimović, vlasnik Komtrejda, i državljani Srbije Đorđe Jovanović (33,33%) i Slobodan Stričević (33,33%), kao i Tinadar Aviation u vlasništvu dva fizička lica: državljanina Letonije Arnoldsa Minginsa (49%) i Nemanje Jovića (51%) odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati