Društvo i ekonomija

D. Ljutić

24. 02. 2024. 06:25 27

SNS SE PONOSI Srbija rezervat jeftine radne snage

Sada je izdajnik i onaj ko neće da radi za mizernu platu u stranoj firmi. Ovoj vlasti jeste u interesu da ima jeftinu radnu snagu, da građane pretvori u robove koji će biti poslušni kako gazdi na radnom mestu, tako i onom političkom. Obrazovani ljudi, koji bi mogli da budu motor razvoja ove zemlje, masovno je napuštaju i izgleda da je to ovoj vlasti drago. To nije u interesu države, ali jeste u interesu vlasti. Obrazovna politika trenutno ide u smeru uvođenja takozvanog dualnog obrazovanja u kome će đaci, umesto na nastavu, ići na praksu u privatne firme. To neće biti nikakvi složeni poslovi i oni će biti vrlo malo plaćeni. Dakle, i deca će, dok su još u školi, biti pretvorena u neku vrstu jeftine radne snage.

Napad na egzistenciju bukvalno dolazi sa svih strana. Po oceni britanskog “Fajnenšl Tajmsa”, Leskovac je zauzeo prvo mesto kao najprivlačniji mali grad za investitore. Vlast ovu vest veliča, i smatra to nagoveštajem da će doći novi investitori, a opozicija kao poraz, jer se radnici nude kao jeftina radna snaga.

U ovom rangiranju uglednog britanskog magazina ključan je interes investitora i efkasnost troškova proizvodnje.

Činjenica je da investitori, koji se trenutno nalaze u Srbiji, sav profit koji ovde ostvare ne reinvestiraju u Srbiji, već ga iznose.To govori o tome koliko su oni ozbiljni i koliko dugo žele da se zadrže u Srbiji. Oni dolaze ovde da bi ostvarili kratkoročne ciljeve i kratkoročne profite. Sutra će otići u neku drugu zemlju, koja će im ponuditi slične ili bolje uslove. Ovoj vlasti jeste u interesu da ima jeftinu radnu snagu, da građane pretvori u robove, koji će biti poslušni kako gazdi na radnom mestu, tako i onom političkom.

Obrazovani ljudi, koji bi mogli da budu motor razvoja ove zemlje, masovno je napuštaju i izgleda da je to ovoj vlasti drago. To nije u interesu države, ali jeste u interesu vlasti.

To pokazuje da se retorika ove vlasti suštinski nije promenila u odnosu na vreme kada su oni bili ekstremni nacionalisti. Tada su proglašavali izdajnicima one koji nisu hteli da idu u ratove i da ginu. Sada je izdajnik onaj ko neće da radi za mizernu platu u stranoj firmi. Srbija nije samo država jeftine radne snage, to ne govore samo analize i sam Aleksandar Vučić se time hvali.

U poslednje vreme naročito se hvali pričom, kako na jug Srbije stižu firme koje će preporoditi ovaj kraj i zadržati mlade. Dovoljno je napomenti šta je sve obećao baš žiteljima Leskovca i Pirota u predizbornoj kampanji. Zato je potpuno jasno da je politika ove vlasti da Srbiju dugoročno pretvori u rezervat jeftine radne snage.

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je početkom ove godine sve zainteresovane poslodavce da se prijave za realizaciju dualnog modela obrazovanja za neki od 83 obrazovna profila koji su u ponudi za školsku 2024/2025. godinu. Obrazovna politika trenutno ide u smeru uvođenja takozvanog dualnog obrazovanja u kome će đaci, umesto na nastavu, ići na praksu u privatne firme. To neće biti nikakvi složeni poslovi i oni će biti vrlo malo plaćeni. Dakle, deca će, dok su još u školi, biti pretvorena u neku vrstu jeftine radne snage.

Prema podacima iz izveštaja o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije u Srbiji ima 220 inspektora na 400.000 poslodavaca. Autori izveštaja napravili su računicu:

Ako bi jedan inspektor išao u četiri kontrole dnevno, trebalo bi mu osam godina da dva puta obiđe istog poslodavca. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati