Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 02. 2024. 21:25 47

Nestorović deci prepisuje neregistrovani "lek" čiji je tvorac hapšen i osuđen u Velikoj Britaniji

Lek GcMAF koji specijalista pedijatrijske pulmologije i alergologije prof. dr Branimir Nestorović propisuje kao deo terapije za decu sa autizmom, nije odobren od strane naše Agencije za lekove i medicinska sredstva, a u celom svetu je zabranjen da se prodaje kao lek za rak i druge neizlečive bolesti i poremećaje.

Naime, na društvenim mrežama pojavio se izveštaj iz privatne ordinacije dr Nestorovića, na kojem se jasno vidi da terapija propisana za dete, koje ima dijagnozu "poremećaj iz autističnog spektra", podrazumeva korišćenje leka GcMAF od 0,2 mililitra. Lek je potrebno da primenjuje subkutano, odnosno potkožno, uz pomoć injekcije, na svake dve nedelje, a izveštaj je potpisao dr Nestorović.

Osim ovoga, pacijentu je propisan i melatonin pred spavanje, ali i maslinovo ulje, probiotik i organska cvekla.

U izveštaju se navodi da su prema Zakonu o pravima pacijenata, predočene sve moguće posledice uzimanja leka, ali i rizici nepreduzimanja predloženih mera.

"Čudotvorni lek"

Sporni proizvod GcMAF (Globulinska komponenta aktivirajućeg faktora makrofaga - Globulin component Macrophage Activating Factor), koji Nestorović propisuje malim pacijentima, reklamiran je pre više od 10 godina kao "čudotvorni lek" za sve vrste raka, autizam, pa čak i za HIV virus.

Proizvodila ga je kompanija Biotech, na čijem je čelu bio Dejvid Nouks. On je, kako je procenjeno, u periodu od 2012. do 2015. godine, zaradio oko 10 miliona funti od prodaje ovog leka, a da nikada nije postojala nijedna naučna studija koja dokazuje da medikament pomaže u lečenju bilo koje teške dijagnoze, zbog čega je Nouks i osuđen.

GcMAF se prodavao uglavnom putem interneta, ali je nakon trogodišnje istrage državnih organa u Velikoj Britaniji, prodaja ovog medikamenta zaustavljena, a ispostavilo se da nema nikakvog efekta na bolesti i da je u pitanju samo običan protein.

Inspekcija MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) ušla je pre devet godina u sedište proizvodnje ovog leka u Britaniji i otkrila da lokacija u kojoj je nastao, nije ispunjavala standarde dobre proizvođačke prakse, a da materijal krvne plazme, koji je korišćen za pravljenje GcMAF nije pogodan za ljudsku upotrebu.

Nakon što je Nouks osuđen, njegovi saradnici, kao i supruga, pokušali su da distribuiraju zabranjeni lek širom Evrope, ali su do 2017. svi uhapšeni.

Potražnja za proteinom

- Savetujemo ljude da ne koriste nelicencirane proizvode kao što je GcMAF, koji mogu predstavljati značajan rizik po zdravlje - naglasili su iz MHRA, nakon hapšenja Nouksovih saradnika.

Zagovornici korišćenja leka GcMAF, ali i uporni teoretičari zavera, tvrdili su čak da je 11 lekara ubijeno, jer su znali "istinu" o magičnom dejstvu ovog proteina i svoje pacijente njime lečili, ali su zato "zasmetali moćnicima".

Međutim, u 2024. godini, u Srbiji, ovaj lek se kod doktora Nestorovića može dobiti i zvanično na papiru, a poručuje se iz inostranstva. Cene se kreću od 80 dolara pa na više, u zavisnosti od gramaže.

Iako je poznato da GcMAF nema nikakvog efekta na teške bolesti, internetom se i danas mogu naći apeli za pomoć u pronalaženju ovog leka. Na društvenim mrežama, građani koji žive sa teškim oboljenjima, mole za pomoć, jer su negde čuli, pročitali ili dobili savet "lekara", da je ovaj medikament, koji zovu i "srebrni metak", jedini spas od smrtonosne dijagnoze.

Podsetimo, prof. dr Nestorović, osim što kao dečji pulmolog leči bolesti pluća i respiratornog sistema, neretko roditeljima dece, koja imaju autizam, deli savete i propisuje terapije za ovu dijagnozu.

Inače, o autizmu je doktor Nestorović često govorio u javnosti, kao o bolesti koja ima veze sa vakcinacijom, ali i da osim što može biti nasledna, na njenu pojavu utiču brojni faktori iz sredine.

- Uzroci mogu biti svakakvi, od preteranog broja ultrazvučnih pregleda u trudnoći, primene paracetamola, kao i efekata herbicida. Svi ovi činioci kod određenog broja dece sa genetskim osnovama, mogu izazvati pojavu autizma. Neki kao uzrok pominju teške metale, živu, aluminijum, a drugi to povezuju sa vakcinama. Uvek kad se svađam sa ljudima, postavim jedno pitanje: Zašto Amiši, a ima ih tri miliona u Americi, koji se ne vakcinišu, nemaju autizam? Oni se od nas razlikuju samo po tome što jedu zdravu hranu i ne vakcinišu se - izjavio je dr Nestorović.

Uprkos kontroverznim izjavama o zaraznim bolestima, vakcinaciji, ali i brojnim drugim temama, Nestorović i dalje jedan od najpopularnijih dečjih lekara u Srbiji, a tome u prilog govori činjenica da se na pregled u njegovoj privatnoj ordinaciji čeka i do šest meseci. Cena je od osam do 11.000 dinara, ukoliko dete radi i alergo test.

Doktor Nestorović je i penzionisani profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i nekadašnji je načelnik Službe pulmologije i alergologije Univerzitetske dečje klinike "Tiršova". Ovaj doktor, ali i poslanik, odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena. Osnivač je i predsednik Udruženja "Vitezova reda zmaja", a na poslednjim parlamentarnim izborima bio je nosilac liste "Mi - glas iz naroda".

Brojne titule, visoko obrazovanje, naučni radovi, predavanja, stručno iskustvo, međutim, nisu pokolebali bizarne teorije ovog lekara u penziji, sad aktivnog političara, koji ne odustaje od medicine, a u svojoj ordinaciji se, kako saznajemo, pojavljuje dva puta nedeljno. Pacijenata mu ne manjka, jer su roditelji u Srbiji spremni mesecima da čekaju, kako bi dobili dijagnozu, ali i samo mišljenje, konsultaciju za svoje dete, od čoveka koji veruje da su ljudi sa plavim očima stigli sa Marsa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 47

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati