Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews.rs ]

09. 02. 2024. 07:00 0

Kako da proverite da li ste vakcinisani protiv malih boginja?

Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu potvrdio je dva slučaja malih boginja u našoj zemlji. U pitanju su majka i sin i radi se o slučajevima koji su importovani iz inostranstva - dakle, do zaražavanja nije došlo u Srbiji.

Strah od epidemije morbila pojačava i činjenica da je iz godine u godinu sve manji obuhvat vakcinacije MMR vakcinom, koji je u 2022. godini iznosio 81,3 odsto. 

Primera radi, tokоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi su rеgistrоvаnе nајnižе vrеdnоsti оbuhvаtа MMR vакcinоm u pоslеdnjih 20 gоdinа. Оbuhvаt оvоm vакcinоm u drugој gоdini živоtа u 2020. gоdini iznоsiо је 78,1 odsto, а u 2021. gоdini svеgа 74,8 odsto, podaci su Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Vakcinacija protiv malih boginja, zauški i rubele ni u 2022. godini nije doživela poželjan obuhvat, ali jeste skok u odnosu na prethodne dve godine i iznosila je 81,3 odsto. Ipak, da bi se izbegla epidemija potrebno je da taj obuhvat bude 95 odsto, a on je 2022. postignut samo u jednom okrugu Srbije - Severnobanatskom.

Najveći problem trenutno jeste velika grupa odraslih ljudi koja nije sigurna u svoj vakcinalni status, ali ni kako se on proverava, pa samim tim ne zna ni da li je u strahu od malih boginja.

Generacije koje su u riziku od morbila

Naime, vakcinacija protiv malih boginja u Srbiji je počela 1971. godine primenom monovalentne vakcine. Međutim, ubrzo se ispostavilo da jedna doza vakcine, koja se uglavnom davala nakon navršene prve godine života, nije bila dovoljna za trajan i efikasan imunitet, kao i da je nakon desetak godina opadao titar antitela.

Tek od 1981. počela je primena kombinovane vakcine protiv malih boginja i zauški takođe u jednoj dozi, dok je MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubele) počela da se primenjuje tek od 1996. godine. Sada je praksa da se obavezno daje i druga, tzv. buster doza vakcine u 6. godini života i tek tada govorimo o višedecenijskoj zaštiti.

Kako da proverite da li ste zaštićeni?

Svi oni koji ne znaju svoj vakcinalni status i žele da provere da li su imunizovani to mogu proveriti serološkom detekcijom IgG antitela na morbile.

Test je moguće uraditi u bilo kojoj privatnoj laboratoriji i u proseku košta između 1.500 i 2.000 dinara.

Procedura je veoma jednostavna i kratko traje, a antitela se mere uzimanjem krvi iz vene. Testom se utvrđuje postojanje antitela na antigene virusa morbila, a ukoliko postoje antitela u krvi, to se ujedno smatra potvrdom da je osoba stekla imunitet - ili tako što je preležala bolest ili primila vakcinu. U oba slučaja, osoba može biti sigurna da neće oboleti ukoliko dođe u kontakt sa nekim ko je zaražen.

Mogu li odrasli primiti MMR vakcinu?

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje navodi se da neimunizovana ili nepotpuno imunizovana lica (izuzev onih kod kojih postoje trajne kontraindikacije) treba da se vakcinišu nedostajućim dozama MMR vakcine do navršene 18. godine života, a prema epidemiološkim indikacijama i kasnije.

Aktivna imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se i kod lica ženskog pola, bez prethodno stečenog imuniteta, koja planiraju trudnoću. Minimalni razmak između davanja dve doze MMR vakcine iznosi četiri nedelje. Oni koji se, međutim, odluče na primanje vakcine u odraslom periodu treba da znaju da će dobiti potvrdu nakon primljene druge doze, što je praksa koja je počela tek od 2010. godine.

Koliko košta vakcina i gde se može primiti?

O trošku države mogu se vakcinisati nekoliko grupa građana. Konkretno, MMR vakcinu primaju odrasle osobe ukoliko su zaposlene u zdravstvenim ustanovama ili su bile u kontaktu sa osobom obolelom od malih boginja u roku od 72 sata od prvog kontakta.

Besplatno se mogu vakcinisati i žene u reproduktivnom periodu budući da male boginje kod trudnica izazivaju težu kliničku sliku i rizik su po dalji tok trudnoće.

Svi gore navedeni mogu se sa uputom izabranog lekara iz Doma zdravlja vakcinisati u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu ili Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

S druge strane, komercijalna MMR vakcina namenjena je za imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju i ona se prima samo u Batutu. Postoji mogućnost komercijalne vakcinacije odraslih osoba u Institutima i Zavodima za javno zdravlje ukoliko je rezultata serološkog testiranja negativan.

U privatnim ustanovama u Srbiji takođe je moguće primiti MMR vakcinu u dve doze, s tim što je obavezan pregled lekara opšte prakse koji u proseku košta oko 3.000 dinara, dok jedna doza vakcine iznosi oko 8.000 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati