Društvo i ekonomija

D. Ljutić

11. 02. 2024. 07:00 13

Zemljom haraju fantomske krave, paori, birači, računi za gas...

Nema sumnje da su fantomi različitih oblika i namena, u velikoj meri postali simbol koji prati vladajući režim u Srbiji. Fantomske firme, njive, krave, fantomske lične karte, stanovi, ugovori, fantomsko rušenje grada, fantomski napredak, fantomske plate. Spisak je dug. Na kraju ili možda baš na početku svega toga su i fantomski birači.

U zemlji gde su fantomska preduzeća svakodnevna pojava, gde su fantomski ugovori svakodnevica i služe u svrhu izvlačenja novca iz javnih preduzeća, u istoj toj zemlji ne manjka ni fantomskih glasača, krava, svinja i paora. I za sada nikom ništa.

Udruženja proizvođača mleka iz Šumadije i Mačve upozoravaju da u Srbiji ima oko 80.000 fantomskih krava. Prema zvaničnim podacima, Srbija ima oko 150.000 muznih krava, a 2023. godine subvencije su isplaćene za 228.000 muznih krava. To znači da su nekome isplaćene subvencije za više od 78.000 krava koje ne postoje u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde dinara.

I tu nije kraj. Prošle godine su, kako saznajemo, podnete lažne prijave za čak pola miliona hektara površina koje se ne obrađuju! Drugim rečima i brojevima, ispostavilo se da je čak 20.000 prijava za subvencije lažno, a reč je o iznosu od čak 80 miliona evra. Naime, u prijavama su navedene kulture poput kukuruza, pšenice, uljane repice i ostalih, ali se na snimcima vidi da je na navedenim parcelama gusta šuma.

Subvencije su veoma važne poljoprivrednicima, pa je vest o broju lažnih ratara koji su pokušali da zloupotrebe subvencije zaista poražavajuća. Stanje u kom se trenutno nalazi srpska poljoprivreda je ove godine veoma loše, uz izazove poput borbe sa vremenskim nepogodama i nepovoljnim otkupnim cenama. Ostaje da se vidi da li će se i na koji način ljudi koji su poslali lažne prijave sankcionisati.

Nema sumnje da su fantomi različitih oblika i namena, u velikoj meri postali simbol koji prati vladajući režim u Srbiji. Fantomske firme, njive, krave, fantomske lične karte, stanovi, ugovori, fantomsko rušenje grada, fantomski napredak, fantomske plate. Spisak je dug. Na kraju ili možda baš na početku svega toga su i fantomski birači.

Aleksandar Vučić je kao one koji mu u Evropi rade o glavi posebno apostrofirao "levo iberalne krugove". Pre toga je izmislio sve uspehe prikazujući ih kao scenu za fantomski život u Srbiji. Ukoliko nema dovoljno kadrova u samoj stranci, on ih proizvodi preko noći, kad je najmanje svedoka. Tako je i stvorio fantomsku i moćnu vojsku koja će zastrašiti sve potencijalne neprijatelje. Šta hoće neprijatelj? Odgovor koji on može da ponudi jeste krajnje jednostavan: šta nas briga šta želi taj, kako se već zove, mi smo snažni, niko nam ne može ništa. Ali, snaga je izmišljena, fantomska kao i posao onoga ko je pokazuje.

I, ne manje važno, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da se stavka za dug iz oktobra greškom našla na decembarskim računima za gas usled "knjigovodstvene zavrzlame" i da nijedan korisnik neće biti oštećen.

Dug je fantomski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati