Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

07. 02. 2024. 18:44 10

Kada će proraditi šalteri EPS, gde nema PROVIZIJE?

Potpuno je nedopustivo što šalteri Elektroprivrede Srbije na kojima računi za struju mogu da se plaćaju bez provizije još uvek nisu proradili nakon hakerskog napada na to preduzeće, jer su na taj način direktno oštećeni socijalno najugroženiji građani, naglašavaju predstavnici domaćih potrošačkih udruženja.

Komentarišući izjavu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović da upad sajber kriminalaca u informacioni sistem Elektroprivrede Srbije, do koga je došlo sredinom decembra, "nije ugrozio proizvodnju struje ni bezbednost podataka" u potrošačkim udruženjima ističu da je, ipak, načinjena velika šteta zbog koje trpe najmanje platežno sposobna domaćinstva koja već skoro dva meseca ne mogu da, koliko toliko, uštede plaćanjem računa bez provizije na šalterima tog preduzeća.

Predsednik Udruženja potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže za Danas da je nedopustivo što nakon hakerskih napada plaćanje na šalterima EPS-a još uvek nije moguće i da zbog toga trpe potrošači koji žele da iskoriste tu opciju.

- EPS zakonski nije dužan da ima šaltersku službu za naplatu računa za utrošenu električnu energiju. Međutim, EPS takvu praksu ima i to je nešto što koristi određeni broj potrošača, među kojima su i penzioneri. U ovom trenutku potrošači nemaju mogućnost da ne plate proviziju. Hakerski napadi su čest slučaj u razvijenim zemljama, ali se tamo šteta koja se nanese sanira za nekoliko dana. Ako se to zna onda se nameće logično pitanje zbog čega skoro dva meseca EPS ne može da osposobi svoje šaltere za naplatu električne energije - ističe on.

Gavrilović naglašava da su se u javnosti, iako za to ne postoje dokazi, pojavile sumnje da se u EPS-u odugovlači sa popravkom sistema koji omogućava funkcinisanje šalterske službe kako bi se građani koji koriste tu uslugu usmeravali da regulišu svoje račune putem portala tog preduzeća gde se naplaćuje provizija za tu uslugu.

Gavrilović ističe da je moguće da je hakerski napad na EPS doveo do toga da je jedan broj računa pogrešno obračunat, odnosno da je potrošačima naplaćeno više nego što su potrošili.

- To svakako može biti slučaj, ali treba naglasiti da je broj uvaženih reklamacija nakon hakerskog napada, nešto manje od 50 odsto, identičan onom recimo iz jula prošle godine. To znači da se u obračunu grešilo i pre nego što je hakerski napad usledio te da je reč o problemu sa kojim se potrošači i inače suočavaju - navodi sagovornik.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević ističe za Danas da je potpuno neprihvatljivo to što se EPS nije efikasno zaštitio i odbranio od hakerskog upada koji je načinio značajnu štetu po interese kupaca električne energije.

- Postoje odbrambena rešenja koja su mogla biti primenjena i postavlja se pitanje zašto onda do toga nije i došlo. Potpuno je, pak, nekorektno to što sistem plaćanja računa za struju putem šalterske službe EPS-a, gde nema provizije, još nije osposobljen, jer to povećava troškove socijalno ugroženih potrošača. Osposobljavanje tog servisa je trebalo da bude apsolutni prioritet, međutim, umesto toga prednost oporavka su imali neki drugi segmenti u EPS-u oštećeni u hakerskom napadu - objašnjava Bogosavljević.

Kada će šalteri za naplatu struje opet biti u funkciji Danas je pitao nadležne u Elektroprivredi Srbije, ali do objavljivanja teksta nisu dobijeni odgovori. U izvorima bliskim tom preduzeću, kažu da se rešavanje tog problema može očekivati "uskoro", ali da se niko ne usuđuje da precizira tačan datum.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati