Društvo i ekonomija

D. Ljutić

24. 01. 2024. 11:07 11

Kineski tržni centar - Zlatno doba ne ide bez čađavog vazduha

Ako vi neki javni objekat, kao na primer tržni centar, kroz koji dnevno prolazi na hiljade ljudi, obložite jeftinom plastičnom oplatom, u njemu zaključate sve ulaze i izlaze ne bi li nekog sprečili da se i on nekom krađom ovajdi, a onda, da biste još malo prištedeli izbegnete i uvođenje normalnog sistema protivpožarne zaštite, znajte da će se taj objekat ranije ili kasnije sigurno pretvoriti u gasnu komoru.

- Ovakvi objekti su puni gorive materije - kaže Načelnik sektora za vanredne situacije.

Nema odgovora ko je dozvolio unos istih u ovakve objekte. Niko se nije uzdigao bez smrada u Beogradu. Ko se otrovao to mu je, ko je pretekao blago njemu, to je cena napretka u ovoj prelepoj državi i sistemu. Zlatno doba ne ide bez čađavog vazduha.

U Kineskom tržnom centru u Bloku 70 jutros je izbio požar. Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić kaže da je akcija gašenja požara veoma kompleksna, da se čulo nekoliko detonacija, kao i da su u gašenje uključeni i helikopteri. Ovo je drugi put da na ovoj lokaciji izbija požar.

Detonacije inače mogu da izazovu litijumske baterije za razna tehnička sredstva, koja se prodaju u ovakvim radnjama, ali i razna pirotehnička sredstva uz "saradnju" plastike. Sumnja se i da je reč o plinskim bocama, izrađene litijumske baterije isporučuju visoku izlaznu snagu sa minimalnom težinom. Komponente baterija su dizajnirane tako da budu lake, što znači da su teške pregrade između ćelija i tanka spoljna pokrivka.

Pregrade ili premazi su prilično krhke, tako da se mogu probušiti. Ako je baterija oštećena, dođe do kratkog vremena. Ova varnica može zapaliti visoko reaktivni litijum. Druga mogućnost je da baterija može da se zagreje do tačke toplotnog izbegavanja. Ovde, toplota sadržaja vrši pritisak na bateriju, potencijalno proizvodnju eksplozije.

Za aktuelni istorijski trenutak karakteristično je odbijanje ovdašnje političke elita da se suoče sa stvarnošću. Zvanični diskurs se više ne koristi kao skup smernica za delovanje, zakoni se ne sprovode, a propisi se ignorišu. Odlažući odgovor na ta pitanja nastavljamo da živimo u kulturi koja odbija kontakt sa stvarnošću. Niko se nije uzdigao bez smrada u Beogradu. Ko se otrovao to mu je, ko je pretekao blago njemu, to je cena napretka u ovoj prelepoj državi i sistemu. Međutim, nema odgovora ko je dozvolio unos istih u ovakve objekte.

Jer ako vi neki javni objekat, kao na primer tržni centar, kroz koji dnevno prolazi na hiljade ljudi, obložite jeftinom plastičnom oplatom, u njemu zaključate sve ulaze i izlaze ne bi li nekog sprečili da se i on nekom krađom ovajdi, a onda, da biste još malo prištedeli izbegnete i uvođenje normalnog sistema protivpožarne zaštite, znajte da će se taj objekat ranije ili kasnije sigurno pretvoriti u gasnu komoru. 

Poslednji slučaj koji je zadesio ovaj Centar, bio je je ekološka katastrofa poput još nekih prethodnih primera i do tančina skenira modus operandi ove vlasti. Žudnja za zaradom uz potpuni izostanak bilo kakve odgovornosti prema sopstvenim građanima.

Zlatno doba ne ide bez čađavog vazduha. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati