Društvo i ekonomija

D. Ljutić

28. 01. 2024. 07:00 50

GDE IDU NAŠE PARE? Gde je, šta radi i koga čuva Jedinica za obezbeđenje?

Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata (JZO) upad u prvi plan bezbednosti dobila je pod mandatom aktuelnog ministra policije, Bratislava Gašića. Među kadrovima koje je Gašić doveo iz BIA, jeste i čovek bez ikakvog iskustva u poslovima bezbednosti - Marko Kričak, koji vodu ovu jedinicu, a koji je sticao iskustvo bezbednjaka kao prodavac automobila u "Poršeu“. Primarno zaduženje JZO je obezbeđenje predsednika Republike, premijera, ministara, zapravo osoba za koje Vlada Srbije proceni da im je zaštita potrebna. I ova jedinica sve radi, osim ono što joj je posao i zadatak. I za šta ih plaćamo!

Inače, JZO je brinuo o golmanu Vladimiru Stojkoviću, pevačici Svetlani Ceci Ražnatović, Tomislavu Karadžiću, Draganu Džajiću, Milanu Beku... Od političara čuvaju samo Rasima Ljajića, koji nije ministar, i Maju Gojković. Staraju se i o bezbednosti pojedinih načelnika i šefova SBPOK. Inače, načelnici u ovom sektoru imaju plate od oko 200.000 dinara, a zaposleni do 170.000 dinara.

Zato i zvuči pomalo apsurdno da su oni pre izvesnog vremena bili u akciji suzbijanja divljih taksista na aeorodromu u Surčinu. Šta uopšte ta jedinica radi tamo i zbog čega ona radi poslove koji ne bi trebalo da su u okviru njenih nadležnosti?

JZO je izmeštena iz sistema MUP Srbije i odgovara direkciji policije i direktoru koga srpska policija nema.Tačnije, odgovara samo ministru policije Bratislavu Gašiću i načelniku Sektora unutrašnje kontrole (SUK) Goranu Coliću, koji je ustvari drugi čovek MUP-a Srbije. I Colić je u MUP došao iz BIA.

Što se Krička tiče, njegova jedina veza sa policijom ili tajnom službom do 2018. godine bilo je to što mu je otac Milan Kričak, nekadašnji načelnik Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga. Krička juniora je tokom svedočenja u slučaju "Jovanjica“ pominjao inspektor Dušan Mitić i to kao bitnu osobu čije je poruke inspektoru Slobodanu Milenkoviću prenosila nekadašnja Koluvijina advokatica Zora Dobričanin Nikodinović.

Naime, komandant JZO Marko Kričak je i lično viđen tokom protesta "Srbija protiv nasilja" u maju i junu prošle godine, kako sa grupom ljudi obučenih u civilnu odeću, obezbeđuje važne objekte, što mu i jeste posao. Ipak, pitanje je da li je posao pripadnika te jedinice da se infiltriraju među demonstrante, što navodno, aktivno rade poslednjih nekoliko meseci, pa su tako, na neki način preuzeli i posao svojih kolega iz Odseka za javni red i mir.

Faktički, to je jedinica koja praktično postoji zahvaljujući internim uredbama, a ne Zakonu o policiji.

Biviši načelnik Odeljenja za borbu protiv droga Slobodan Milenković, Mali Senta, i njegov kolega Dušan Mitić koji su otkrili plantažu marihuane "Jovanjica“ i uhapsili Predraga Koluviju, u više navrata su apelovali na nadležne institucije da postoje saznanja da su im ugroženi životi. Iz MUP-a su im ponudili da ih čuvaju pripadnici JZO, ali su Milenković i Mitić to odbili, pa sada o njihovoj bezbednosti brinu pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

To dovoljno govori o ovoj jedinici.

I tu nije kraj. Krajem 2023. na protestu ispred Republičke izborne komisije uhapšen je D. M. (20), student istorije zbog sumnje da je sprečavao članove RIK-a da odu kući posle sednice i odgurnuo direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića. Njega su tada priveli inspektori iz Odseka za javni red i mir, a onda su ga predali maskiranim ljudima u civilu, da bi se potom u jednom režimskom tabloidu pojavio snimak na kome nepoznate osobe ispituju mladića na ulici.

Student je kasnije izjavio da su ga maskirani policajci tukli i da su mu tako iznudili priznanje. Po tvrdnjama pojedinih opozicionih političara, ti maskirani policajci su upravo bili pripadnici JZO.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 50

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati