Društvo i ekonomija

D. Ljutić

12. 01. 2024. 19:23 43

UZALUD KONKURSI Policajci masovno napuštaju MUP

Za prijem u Žandarmeriju otvoren je konkurs na kome se primalo 150 ljudi iz civilstva. Na konkurs se prijavilo - 70, saznaje Direktno.rs. Za kurs za "obične" policajce prijavilo se 1.100 polaznika - posle samo mesec dana "usavršavanje" je napustilo preko 200. Inače, kurs traje šest meseci i još šest pripravnički staž. Nameće se pitanje koliko će njih još i zbog čega napustiti ovaj poslednij konkurs? A, nažalost, MUP je u samo poslednjih godinu dana napustilo oko 700 policajaca, među kojima je dosta iskusnih oficira i inspektora, koji su radili na operativno važnim predmetima. Veliki broj njih je i iz policijske Brigade, kojom se ministar policije Bratislav Gašić hvali.

Žandarmerija je, Zakonom o policiji, okarakterisana kao posebna policijska jedinica, čija je osnovna nadležnost, delovanje u situacijama kada druge policijske jedinice nisu podobne, te da samostalno (mnogo češće, u saradnji sa drugim jedinicama), suzbija terorističku pretnju, učestvuje u hapšenju kriminalaca i kriminalnih grupa, obezbeđuje javni red i mir, da sprovodi instruktažu članova snaga bezbednosti, te da učestvuje u sanaciji posledica kriznih situacija.

Dešava se da pripadnici Žandarmerije iz jednog kraja zemlje prevaljuju stotine kilometara kako bi “obezbeđivali” utakmicu na drugom kraju Srbije ili raznorazne proteste u prestonici. Postavlja se pitanje, da li je takva, sve učestalija praksa, posledica nepotpune bezbednosne procene nametnutih amatera u MUP-u Srbije ili se pak nerezonski troši novac budžeta građana.

Ima i onih koji tvrde da na taj način pokušava da se opravda učestali konkursi za prijem sve većeg broja policajaca u srpskom sistemu bezbednosti. Međutim, kako tvrde izvori Direktno rs. realno stanje je sasvim drugačije i postaje nesrećni policijski hepening.

Žandarmerija je inače podeljena u četiri odreda (beogradski, niški, novosadski i kraljevački) i Ronilačku jedinicu. Na ovom poslednjem konkursu, predviđeno je da najmanje 150 kandidata stupi u radni odnos, od čega njih 80 u Beogradu. Poslednji konkurs kada su kandidati birani iz civilstva održan je 2020. godine. Inače, potreba za ponovnim formiranjem vojno policijske jedinice, kakva je Žandarmerija danas, pojavila se nakon ratnih sukoba na prostoru Kosova i Metohije.

Svejedno, osnovna plata policajaca je danas oko 70.000 dinara, odvojen život, više nego otežani uslovi za rad uz povećan rizik. Ako tome dodamo i činjenicu da je u prošloj godini 12 policajaca izvršilo samoubistvo, jasno je zašto se ovaj posao izbegava.

Nema vlasti koju policija može da sačuva. Današnja srpska policija, ustvari, nije zadovoljna svojom pozicijom. Policija je u Srbiji sada igračka nesposobnih SNS klovnova, uverenih da imaju moć i da kontrolišu silu, koja ustvari ne kontroliše ništa.

Pojedinci u MUP-u su sada pristali da budu namršteni manekeni sa palicama, kao oličenje jedne posrnule države. I ništa im ne može pomoći, osim njih samih. Danas, dvadesetak godina kasnije, stiče se utisak da je Žandarmerija izgubila sebe i da iz godine u godinu, sve više degradira epitet "elitne jedinice". Razlog tome je pristajanje da postane oružje u rukama partijskih struktura.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 43

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati