Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 12. 2023. 16:42 3

EPS krije dugove Telekoma

Elektroprivreda Srbije na svom sajtu nije objavila novi spisak 20 najvećih dužnika zaključno sa 10. decembrom. Među njima je prošlog meseca u samom vrhu bila kompanija Telekom Srbija, čiji je dug prema EPS-u u novembru bio veći od 11 miliona evra, a na listi kompanija koje ne plaćaju struju našlo se čak 15 državnih i gradskih preduzeća.

Informacija da Telekom već dugo ne plaća struju i da se dug rapidno umnožava objavio je portal Nova.rs. Reč je o dugu koji je zaključno sa 10. novembrom iznosio 1.341.193.331 dinar. Zanimljivo je međutim da je 1. januara 2023. dugovanje državne telekomunikacione kompanije iznosilo svega 322.743.257 dinara, što ukazuje na to da Telekom u dužem vremenskom periodu ne plaća svoje obaveze.

Ovi podaci inače nisu informacija koja se strogo krila od javnostu. Njih je EPS do prošlog meseca u delu koji se odnose na izveštaje o poslovanju redovno objavljivao na svom sajtu.

Međutim, u decembru nisu objavljeni novi podaci, pa je ostalo nepoznato da li je Telekom možda platio svoje dugove ili su oni u međuvremenu dodatno uvećani.

“Nova” je zvaničnim putem zatražila od EPS-a da dostavi spisak 20 najvećih dužnika zaključno sa 10. decembrom i upitala zašto ažurirani spisak nije objavljen na sajtu te kompanije, ali ni traženi podaci ni odgovor nisu dostavljeni.

Komisija za kontrolu državne pomoći pokrenula postupak

Razlog za izostanak novih informacija o 20 najvećih dužnika EPS-a mogao bi da bude u tome što je informacija o najvećim dužnicima, koju je objavila Nova.rs, izazvala veliku pažnju u javnosti. Reagovala je i Komisija za kontrolu državne pomoći koja je potvrdila da je dobila predmet koji se odnosi na inicijativu za ispitivanje moguće državne pomoći date Telekomu, vezano za dugotrajnije tolerisanje neplaćanja električne energije od strane JP EPS.

Prema navodima iz prijave, ovakav aranžman između Telekom Srbija i EPS-a nije usklađen sa pravilima o dodeli državne pomoći u Republici Srbiji, budući da Telekomu Srbija omogućava ekonomsku prednost na tržištu i povoljnijij položaj u odnosu na konkurente, imajući u vidu značaj troškova električne energije za poslovanje privrednih subjekata, koji su inače dužni da redovno izmiruju obaveze EPS-u.

20 kompanija duguje 175 miliona evra EPS-u

Na listi najvećih dužnika zaključno sa 10. novembrom nalaze se velika srpska preduzeća, kompanije koje su u većinskom ili stopostotnom vlasništvu države, pa čak i gradska uprava Kragujevca. Dugovanja prema EPS-u su astronomska, a samo 20 pravnih subjekata na ime neplaćenih računa oštetili su EPS za 175,34 miliona evra.

Prva na listi najvećih dužnika je "Železara Smederevo", koja je u stečaju i koja duguje 4.659.796.056 dinara ili blizu 40 miliona evra.

Po visini duga potom sledi "Infrastruktura železnice Srbija", koja je državno akcionarsko društvo i koja EPS-u duguje 2.829.936.471 dinara ili oko 24 miliona evra, a na trećem mestu ppreduzeće "Enegetika" iz Kragujevca, koja ima dug od 2.189.244.264 ili 18,6 miliona evra.

Četvrta na listi je JP PEU "Resavica" koja EPS-u treba da plati 1.456.474723 dinara ili oko 12,4 miliona evra, dok se Telekom sa dugom od 11 miliona evra našao na petom mestu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati