Društvo i ekonomija

Direktno.rs

29. 11. 2023. 16:27 5

Živković Selakoviću: Nedostaju nam socijalni radnici, a stranački kadrovi prisvajaju milione

Gospodine Selakoviću, da li znate da socijalnih radnika u centrima nedostaje preko 600, a u sistemu socijalne zaštite još oko 1700, navodi Irena Živković, predsednica Resornog odbora za socijalnu politiku Stranke slobode i pravde i kandidatkinja na parlamentarnoj listi "Srbija protiv nasilja", u otvorenom pismu ministru Selakoviću, koje prenosimo u celosti.

Gospodine Selakoviću, da li znate da nam je, kako bismo se izborili sa nasiljem u kome se gušimo i da bismo mogli da brinemo o ranjivim kategorijama, u centrima za socijalni rad potrebno najmanje 2600 stručnih radnika?

Da li znate da u sistemu socijalni radnici spadaju u "ostale" ili u "nemedicinsko osoblje" i da zbog toga imaju najmanju platu?

Da li znate da u Srbiji postoje centri za socijalni rad koji nemaju nijednog socijalnog radnika, psihologa, pravnika?

Da li znate da stručni radnici centara za socijalni rad odlaze iz sistema socijalne zaštite u prosvetu, zdravstvo, neki i da bi radili na trafici, a da mladi kadrovi ne dolaze jer ih ucenju članstvom u SNS - u, obaveznim sigurnim glasovima?

Da li znate da zbog svega toga jedan stručni radnik ima preko 1000 aktivnih predmeta koje nikako ne može da pokrije?

Uz sve ovo, gospodine Selakoviću, gotovo svakodnevno se pojavljuju informacije i dokazi da su stranački kadrovi čiji je posao da smanje vršnjacko nasilje, nasilje u porodici, femicid i podršku ranjivim kategorijama zloupotrebljavali projekte i da su milioni državnih para umesto za ove namene završile u privatnim džepovima.

Posledice toga osećaju deca koja čekaju usvojenja ili hraniteljstvo. Posledice toga osećaju žrtve nasilja koje čekaju zaštitu i zbrinjavanje. Posledice toga osećaju najbliži ubijenih čije je ubistvo možda moglo biti sprečeno.

Neznanje, nezainteresovanost i partijsko zapošljavanje dolazi na naplatu. Zato podržavamo sve zahteve radnika centara za socijalni rad koji su najavili protest i štrajk zbog neodgovornosti države i urušavanja sistema. Promena uloge i načina funkcionisanja sistema socijalne zašite u društvu moguća je tek kada smenimo režim koji Srbiju doživljava kao plen a ljude kao broj. O tome odlučujemo 17.decembra i zato pozivam sve da izaberu "Srbiju protiv nasilja".

Irena Živković, predsednica Resornog odbora za socijalnu politiku Stranke slobode i pravde i kandidatkinja na parlamentarnoj listi "Srbija protiv nasilja".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati