Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

20. 11. 2023. 07:00 2

Srbija na 13. mestu u svetu po broju samoubistava

Svake četvrte sekunde u svetu jedna osoba izvrši samoubistvo, dok svake sekunde neko pokuša da se ubije, rezultati su istraživanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Kada je reč o Srbiji, koja je na 13. mestu po broju samoubistava u svetu. Proteklih godina broj muškaraca u Srbiji preminulih od samoubistava tri do četiri puta je veći u odnosu na žene.

Proteklih godina broj muškaraca u Srbiji preminulih od samoubistava tri do četiri puta je veći u odnosu na žene, saopštila je Inicijativa "Ne posmatraj. Reaguj" povodom Međunarodnog dana muškaraca, koji se danas obeležava.

Svake četvrte sekunde u svetu jedna osoba izvrši samoubistvo, dok svake sekunde neko pokuša da se ubije, rezultati su istraživanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Kada je reč o Srbiji, koja je na 13. mestu po broju samoubistava u svetu, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se godišnje ubije više od 1.300 ljudi.

Svi su žrtve patrijarhata

Veća je verovatnoća da će muškarci pribeći alkoholu da bi se izborili sa životnim izazovima, kao i da će umreti od posledica zloupotrebe alkohola ili psihoaktivnih supstanci, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, zaboravlja se da patrijarhat, osim žena, ugrožava i muškarce, jer od njih traži da budu "jaki", da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče i da dominiraju, što stvara pritisak na njih.

Naša kultura je neprijateljski raspoložena prema muškarcima koji pokazuju svoje emocije i izlaze iz "muške kutije", posebno ako se te emocije percipiraju kao "meke" ili "slabe", poručili su iz Inicijative.

Femicid praćen samoubistvomDo novembra 2022. godine dogodilo se 25 femicida, od kojih je osam praćeno samoubistavom ubice i šest pokušajem samoubistva.

U 2021. dogodilo se 26 femicida, od čega je pet praćeno samoubistavom ubice, dok je u 2020. godine od ukupno 29 femicida, 10 pratilo samoubistavo ubice. Tim slučajevima se kao društvo skoro pa i ne bavimo, naglasili su iz Inicijative.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati