Društvo i ekonomija

D. Lj.

02. 11. 2023. 13:47 3

Kome smeta dr Jovanka Lastić, dugogodišnja direktorka jedine srpske gimnazije u Budimpešti ?

U izjavi za Direktno rs. navodi da najveći problem vidi u tome da nije reč o nekim pozitivim merama  i želji da se poboljša stanje srpskog školstva u Mađarskoj, već je isključivo reč o eliminisanju i diskreditaciji direktora, institucija je tu samo kolateralna šteta.

U strogom centru Budimpešte, nalazi se jedina škola van Srbije u kojoj se nastava organizuje na srpskom jeziku, a koja je deo sistema javnog obrazovanja. Srpsko zabavište, osnovna škola, đački dom i gimnazija „Nikola Tesla” deo je manjinskog sistema javnog obrazovanja Mađarske. Neformalni srpski ministar obrazovanja u Mađarskoj, dr Jovanka Lastić, direktor je ove obrazovne ustanove. Ona sad nekome smeta i traži se njena smena.

U svom dopisu pojedinim obrazovnim ustanovama, dr Lastić između ostalog navodi i da je, "nasuprot izuzetne uspešnosti, u proteklie dve godine institucija izložena stalnim i intenzivnim pretnjama, prvenstveno političkog karaktera, od strane jednog dela Skupštine Samouprave Srba u Mađarskoj.

- Nažalost, u Srbiji se ne prašta uspeh. Gotovo uvek je novac glavni motiv. Svi znaju šta je ova ustanova postigla i šta predstavlja. Iza mene stoje silna priznanja i nagrade i svoj život sam vezala za ovu ustanovu. Moj mandat ističe 15. avgusta iduće godine. Kome se toliko žuri  - pita se u razgovoru za Direktno rs. dr Jovanka Lastić.

Po njenima navodima, ona najveći problem vidi u tome da nije reč o nekim pozitivim merama i želji da se poboljša stanje srpskog školstva u Mađarskoj, već je isključivo reč o eliminisanju i diskreditaciji direktora, institucija je tu samo kolateralna šteta. Tu je već reč o pozicioniranju za naredne izbore 2024. Finansijska sredstva se uplaćuju kao namenska sredstva na račun Samouprave Srba u Mađarskoj i prosleđuju se na račun institucije. Budžet određuju organi vlasti u Mađarskoj.

Dr Lastić je inače studirala medicinu u Beogradu, radila je kao hirurg ortoped, igrom slučaja postala je direktorka škole, a danas je član Skupštine i Odbora Saveza Srba u Mađarskoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati