Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

01. 11. 2023. 09:13 6

Zašto poskupljuju struja i gas i koje će još cene rasti

U Srbiji je od ove srede struja skuplja za osam odsto, a cena gasa je viša 10 odsto, što je treće poskupljenje gasa i struje ove godine. Ekonomski analitičar i kolumnista Nove ekonomije Bogdan Petrović za N1 podseća da su ova poskupljenja deo aranžmana sa MMF-om, i da će ona dovesti do rasta cena drugih proizvoda i usluga.

Petrović je podsetio da je cena struje dosta dugo bila depresirana, što Elektroprivredi Srbije (EPS), kako je istakao, nije omogućavalo nikakve investicije.

- Desila se i havarija krajem 2021, što je napravilo ogromne gubitke EPS-u. Po sadašnjoj ceni struje EPS ima relativno veliku dobit, i ako bi samo tako gledali, struja ne bi morala da poskupljuje. Mora se uzeti u obzir da EPS mora da sprovede velike investicije koje se mere milijardama evra - ukazao je Petrović.

Naime, postojeći termokapaciteti su, kako je podsetio, većim delom zatvoreni, a Vlada Srbije se opredelila za tzv. "zelemu agendu". Tako će Srbija uskoro, sa stranim partnerima, početi da pravi državne solarne panele, a pominje se i skori početak izgradnje reverzibilne hidrocentrale "Bistrica" što će, prema nekim procenama, koštati 1,2 milijarde evra, a možda i više.

- Zato je neophodno da se ide na veću cenu struje - naveo je Petrović.

To, kako je dodao, jeste udar na budžet građana, naročito što struja i gas poskupljuju u kontinuitetu. Pritom će poskupljenje gasa, prema njegovim rečima, indukovati poskupljenje usluge centralnog grejanja za sedam do osam odsto, a poskupljenje struje dovešće do rasta dobara koji se proizvode u Srbiji.

- Gas može da poskupi još mnogo više. Za raliku od struje koju samu proizvodemio, mi gas uvozimo. Bugarska je 13. oktobra uvela taksu na gas, koja bi mogla da podigne cenu gasa koju mi plaćamo za 30 odsto - upozorio je Petrović.

To će, kako je istakao, na kraju opet platiti građani ili kroz novo poskupljenje gasa ili iz budžeta.

MMF želi da se okonča subvencionisanje javnih preduzeća

Petrović podseća da energenti poskupljuju usled pritiska MMF-a da se prestane sa subencionisanjem javnog preduzeća.

- Kod EPS-a više nisu potrebne subvencije, ali jesu investicije. MMF želi da EPS ima sredstva da investira. EPS dugi niz godina nije mogao da sprovodi ozbiljne investicije - kazao je on.

Podsetio je i da je jedini ozbiljan energetski kapacitet izgrađen u poslednjih 30 i više godina, jedan blok u termoelektrani "Kostolac" koji bi trebalo da počne sa radom u narednim mesecima.

Petrović je, međutim, ukazao na to da je predsednik Aleksandar Vučić nedavno izjavio da je Vlada Srbije došla do zaključka da joj više nije potreban stend baj aranžman sa MMF-om, već aranžman iz predostrožnosti što, prema rečima sagovornika N1, daje Vladi veću fleksibilnost.

- Možda će moći da izbegne dalje povećanje cene struje, ali ne verujem i gasa - naveo je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Dežurni krivac

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati