Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

01. 11. 2023. 06:57 0

Država za EXPO 2027 subvencioniše izgradnju hotela

Dražava planira da za potrebe specijalizovane izložbe EXPO 2027 subvenioniše izgradnju novih hotela i proširenje postojećih. Ministar finansija Siniša Mali je najavio da će država subvencionisati do 20 odsto vrednosti investicije u hotele 3, 4. i 5. kategorije sa tri, četiri ili pet zvezdica.

Mali očekuje da u narednih nekoliko dana Vlada donse Uredbu o subvencionisanju izgradnje novih hotela ili proširenju postojećih, piše Novaekonomija.rs.

Srbija je izabrana za domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027. Izložba će biti organizovana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, sa temom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve". Organizator izložbe je u potpunosti odgovoran za izgradnju izložbenog prostora, a učesnicima treba da bude obezbeđen paviljonski prostor.

Podsetimo, Beograd planira da EXPO kompleks sagradi u Surčinu, pored budućeg Nacionalnog stadiona. Mali je obišao gradilište u Surčinu gde kompanija "Power China" izvodi priprmene radovi na izgradnji objekata infrastrukture za EXPO 2027.

- Želimo da stimulišemo vlasnike postojećih hotela da se proširuju ili da izgrađuju nove hotelske kapacitete, trebaće nam hiljade novih kreveta i soba u Beogradu i Srbiji kako bismo podmirili potrebe EKSPO-a - rekao je Mali.

Osim EXPO-a i Nacionalnog stadiona, prostor u Surčinu do 2026. godine dobiće i pet novih saobraćajnica dužine 7,8 kilometara, novu petlju koja će biti povezana sa obilaznicom oko Beograda, novu prugu koja povezuje stadion, EKSPO, Aerodrom "Nikola Tesla", Zemun polje, ukupno 18 kilometara nove pruge na kojoj će vozovi ići brzinom od 120 kilometara na sat, najavljuje ministar.

Srbija će se za izgradnju linijske infrastrukture do Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima u Surčinu zadužiti kod banaka Poštanska štedionica i Unikredit. Kod obe ove banke Srbija će moći da povuče sredstva od po 11,2 milijarde dinara, a ukupno 24 milijarde dinara

Linijsku infrastrukturu gradiće kompanija "Power Construction Corporation of China", vidi se iz zakona o zaduživanju koji su usvojeni u Skupštini. Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na projektu izgradnje linijske infrastrukture Ministarstvo finansija i kompanija "Power China" potpisali su 27. aprila 2023. godine, piše u predlozima koji su u skupštinskoj proceduri.

Izgradnja linijske infrastrukture obuhvata saobraćajne površine, putne objekte, mostovske konstrukcije, energetsku, telekomunikacionu infrastrukturu. Sadržaji potrebni za izložbu "EXPO Beograd 2027", ali i sam Nacionalni fudbalski stadion gradiće se po posebnim pravilima, odnosno biće regulisani posebnim zakonom. Po kojim tačno procedurama će biti birani izvođači radova, još uvek nije poznato.

Skupština je nedavno usvojila zakon o "posebnim postupcima" radi realizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027. Zakon, koji je po svojoj prirodi "lex specialis", će se odnositi i na izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona, na stambene objekte za smeštaj učesnika i posetilaca manifestacije EXPO 2027, na potrebnu infrastrukturu, ali i organizovanje pratećih manifestacija, te obnovu fasada u određenim urbanističkim zonama i celinama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati