Društvo i ekonomija

D. Ljutić

28. 10. 2023. 16:17 6

Breme nasilja ruši režim?!

Počinje da dominira tema koja SNS-u ne odgovara i koja ih ugrožava. Naime, Aleksandar Vučić ne može da pobegne od jake veze, i svoje lične i stranke sa nasiljem. On vlada tako što nameće svoje teme. Izaziva konflikte i plaši ljude, stalno poručuje da postoji neka pretnja, pa moramo da se okupimo oko njega kao spasioca. Dobro je poznato da je još od devedesetih godina nasilje na srpskoj političkoj sceni povezano sa Srpskom radikalnom strankom, koja se izmutirala u razim smerovima, pa i u Srpsku naprednu stranku. Ipak, i dalje je zastrašujuće njihovo cerenje u lice svima nama koji želimo bolje i odgovornije društvo. 

Aleksandar Vučić više ne drži sve konce u rukama, što je i logično, jer je napravio piramidalnu strukturu vlasti gde sam o svemu odlučuje. Događaji iz Skupštine sa suludim ponašanjem poslanika vladajućeg režima, to samo i potvrđuju. I hteli ili ne, vrhuški SNS-a u jednom trenutku stvari počinju da izmiču iz ruku.

U prilog tome nesumnjivo ide i izjava šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenka Jovanova. Naime, on je obećao je da će se povući iz politike ukoliko SNS ne pobedi na izborima 17. decembra.

-  Ako SNS ne pobedi to će biti moja velika odgovornost, jer sam bio dosta medijski eksploatisan i na čelu poslaničke grupe - rekao je Jovanov na skupštinskom zasedanju.

Znajući da poslanici SNS ne smeju ni usta da otvore a da im za to ne stigne mig sa vrha, nameće se pitanje, otkud šefu najbrojnije poslaničke grupe pravo da "razmišlja sam". Sa protestima se iskristalisao jak brend "Srbija protiv nasilja". Nasilje je u Srbiji došlo u žižu javnosti, o njemu svi govore. Ogromna većina građana čula je do sada za proteste. Nasilje u svim strukturama društva je postalo glavna tema. A, Aleksandar Vučić vlada tako što nameće svoje teme. Izaziva konflikte i plaši ljude, stalno poručuje da postoji neka pretnja, pa moramo da se okupimo oko njega,  jakog lidera i čvrste ruke.

Pred izbore 2020. Aleksandar Vučić je poručio nešto u šta ni on sam nije verovao.

- Želim da izborna kampanja protekne bez nasilja i, drugo, da se pokaže puno poštovanje za političke protivnike, za one koji misle drugačije bez obzira na to kojoj opciji pripadaju -  rekao je tada Vučić.

Pored zakonodavne i sudske Vučić je uništio i izvršnu vlast. Pravnim nasiljem. Ministri ne donose odluke, Vučić ih donosi. On crta gde će da ide put, pita se za sve. Međutim, i tu dolazi do iskakanja, kao u slučaju Jovanova.

Definitivno mnogi poslanici vladajuće većine u Skupštini imaju osećaj da, sve više predstavljaju oličenje ljigavosti na političkoj sceni Srbije. Podudaranje između vođe i njegovih pristalica mora postojati u što većoj meri, ali pojedincima, kako se bliži 17. decembar, to više ne predstavlja vrlinu. Jer, posle svega se treba vratiti kući.

Ipak, i dalje je zastrašujuće njihovo cerenje u lice svima nama koji želimo bolje i odgovornije društvo. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati