Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

24. 10. 2023. 17:18 13

"Velika petorka" traži pravno obavezujući sporazum sa Prištinom do februara 2024!

Predstavnici "velike petorke", koju su činili Gabrijel Eksobar ispred SAD, posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak, kao i emisari SAD, Nemačke i Italije, zatražili su od Beograda i Prištine da do februara 2024. postignu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, piše Nova.rs. U isto vreme, oni zahtevaju da obe strane krenu u implementaciju sporazuma koji su ove godine prihvaćeni u Briselu i Ohridu.

Prošlonedeljni dolazak "velike petorke" u Beograd i Prištinu prvi je susret s američkim i evropskim zvaničnicima nakon oružanog sukoba u Banjskoj, u kom su poginule četiri osobe. Njihova poseta Srbiji dolazi u trenutku kad se govori o uvođenju sankcija protiv onih koji su odgovorni za taj događaj, ali i protiv predstavnika državnog vrha ukoliko se dokaže da su umešani u taj slučaj.

Iako se Banjska pominjala, glavna tema je bilo predstavljanje plana za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i primena sporazuma koje su Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti prihvatili u Briselu i Ohridu. Kako je i zvanično rečeno nakon sastanaka, od Prištine se zahteva raspisivanje izbora na severu Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvori Nova.rs, međutim, navode da je na stolu bio i zahtev da Beograd i Priština postignu pravno obavezujući sporazum, a kao krajnji rok je određen februar sledeće godine.

- Bilo bi idealno kad bi se taj dogovor postigao pre kraja godine, ali je kao rok postavljen februar 2024, s obzirom na da to slede izbori, odnosno kampanja najpre u Briselu, a potom i u Vašingtonu - kaže sagovornik.

Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra savremene politike, u izjavi za Nova.rs podseća da je, kad su pregovarači prošle godine na leto došli u Beograd, bila ideja da se sporazum (francusko-nemački plan) postigne što pre - prvo je pomenut kraj godine, a potom proleće.

- I jeste sporazum postignut na proleće, kad je došlo do Briselskog i Ohridskog sporazuma. Verujem da će se sad insistirati implementaciji, a onda kad sve to bude završeno može da dođe i do pravno obavezujućeg sporazuma. To je sporazum koji bi odnose Srbije i Kosova doveo na neku normalu - navodi Štiplija.

On kaže i da pretpostavlja da je "velika petorka" došla s nekim rokom o tome kad očekuju prve korake u implementaciji Briselskog, odnosno Ohridskog sporazuma.

- To se prvenstveno odnosi na održavanje izbora na severu KiM i formiranje ZSO. Ono što je meni zanimljivo posle dolaska izaslanika je to što oni i dalje vide Kurtija kao najveću prepreku u implementaciji svega postignutog. Bez obzira na sve što se desilo u Banjskoj - navodi Štiplija.

Sagovornik ističe i da se Srbija 2013, kad su odobreni pregovori o pridruživanju s EU, obavezala pregovaračkim okvirom da su nam u procesu evrointegracija ključne tri stvari - poglavlja 23 i 24 (vladavina prava) i dijalog Beograda s Prištinom, odnosno postizanje pravno obavezujućeg sporazuma.

- Nedostatak reformi u tim oblastima i nepostizanje do pravno obavezujućeg sporazuma može da zakoči naš evropski put - kaže Štiplija.

Vučić: Ne mogu o detaljima

Nakon sastanka s predstavnicima "velike petorke" nije organizovana konferencija za novinare. Prvo Vučićevo gostovanje bilo je na televiziji Pink u jutarnjem programu, gde je rekao da ne može da govori o detaljima sastanka.

- Razgovor je bio težak, ali ne mogu da govorim o detaljima, jer je takav dogovor. Ljudi misle da je to samo zbog Banjske. Nije. To je taktički bilo užasno zbog nas. Donelo je katastrofalne posledice, ali u strateškom smislu, ne zaboravite, njihov jedini cilj je da priznamo nezavisno Kosovo - rekao je Vučić.

Nakon razgovora u Beogradu i Prištini Miroslav Lajčak je izjavio da očekuju od Kosova i Srbije da u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga o normalizaciji odnosa, kao i da tu činjenicu ne menjaju događaji od 24. septembra. On je naveo da su članovi "velike petorke" s Vučićem i Kurtijem razgovarali o tome kako da se ide napred u normalizaciji odnosa i ostvari napredak u primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji. Postizanje pravno obavezujućeg sporazuma pominje se u tački šest dokumenta koji je prihvaćen u Briselu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati