Društvo i ekonomija

D. Ljutić

20. 10. 2023. 20:10 17

VAUČER ZA SUDIJU Prodaja časti bez ugleda

Čast je inače nedokučiva i tajanstvena. To je oduvek nečija lična odlika i zacementirano, neprocenjivo etičko svojstvo. U slučaju sudije Dragane Ž, postoji osnovana sumnja da ona nije izgubila ono što inače nema. Čast je za nju apstraktna, i sad će neki drugi sud, oceniti njeno postojanje. Jer, u zemlji pravde Aleksandra Vučića, čast se može proceniti i naplatiti sudskom odlukom. Možda i nanogica može da bude vidljiva kao simbol časti. Jer, od 2017. bila je i predsednik Komisije za vrednovanje rada svih sudija i predsednika viših sudova.

Dakle, ima li uopšte čast cenu i može li biti plaćena? U Srbiji skoro uvek. Predsednica suda u Nišu Dragana Ž. (55) uhapšena je zbog sumnje da je izvršila zloupotrebu položaja. Sumnja se da je kao predsednik vanraspravnog veća ovog suda donela rešenje kojim se usvaja molba za puštanje na uslovnu slobodu osuđenog R. M, za šta je dobila vaučer za boravak u hotelu na Zlatiboru sa svojom porodicom. Tako, ona je grafički prikaz da je u Srbiji sve moguće. 

O predsednici Višeg suda u Nišu su ranije pisali mediji, a reč je o sudiji koja se nalazila na čelu sudskog veća koje je oslobodilo "putara i građevinca" Zvonka Veselinovića. Vaučer je, prema navodima MUP, bio vredan 112.700 dinara. Ta cena časti za sudiju koji se zaklinjao na Ustavu Srbije, bila je verovatno na akciji, jer, ne bi ona to da... Ali, ovo sigurno nije usamljen slučaj, ona je "pala", zbog činjenice da je neko u tom redu prodaje obraza, ostao bez vaučera, a eto, ima malu decu, bolesnu taštu, kojoj treba svež vazduh. Niš je zagađen.Čast je inače nedokučiva i tajanstvena.To je oduvek nečija lična odlika i zacementirano, neprocenjivo etičko svojstvo. U slučaju sudije iz Niša, postoji osnovana sumnja da ona nije izgubila ono što inače nema. Čast je za nju apstraktna, i sad će neki drugi sud, oceniti njeno postojanje. Jer, u zemlji pravde Aleksandra Vučića, čast se može proceniti i naplatiti sudskom odlukom. Možda i nanogica može da bude vidljiva kao simbol časti. Jer, od 2017. bila je i predsednik Komisije za vrednovanje rada svih sudija i predsednika viših sudova.Detalji iz njene sudske prakse, pokazaće da je sve stekla tuđom milošću, i naknadno uvežbanom arogancijom. Ali, ona će to smatrati ličnom zaslugom, kao i skidanje odgovornosti sa Zvonka Veselinovića, naravno, zbog nedostatka dokaza. Svoju službenu i neodrživu ličnu čast čuvaće i dalje, ne razumevajući zašto i kako ju je sve to snašlo. Za nju je sve to nedostižno. I, sad će to naše nezavisno sudstvo da pokrene baždarenje njene eventualne krivice. 

Čast više nije osobina koja se zahteva kao kvalifikacija ljudi. Zato je danas komplikovano razumeti nepisano pravilo, da se ne sme popustiti pred pretnjom, ponudom, potkupljivanjem, koristoljubljem, ulagivanjem, ucenjivanjem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati