Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

15. 10. 2023. 17:46 5

Stotine miliona slivaju se u džep firme novog omiljenog SNS biznismena

GAT doo, poznata firma iz Novog Sada, dobila je posao rekonstrukcije objekata u okviru Kliničkog centra Vojvodine (KCV). Za taj posao namenjeno im je 685 miliona dinara (bez PDV), čime će ova firma nastaviti sa praksom da dobija unosne poslove od države. Njen vlasnik Dejan Slijepčević hapšen je u inostranstvu, a u Srbiji je ulazio u strogo čuvane prostorije MUP-a, kojima civilna lica nemaju pristup.

Krajem septembra objavljeno je da će rekonstrukciju objekata u okviru Kliničkog centra Vojvodine (KCV), konkretno objekte 5 i 11 raditi konzorcijum na čelu sa firmom GAT doo iz Novog Sada. Ovaj konzorcijum bio je i jedini ponuđač, čime je Upravi za kapitalna ulaganja AP Vojvodine koja je i naručilac posla bila olakšana odluka da posao dodeli baš firmama okupljenim oko GAT-a.

Kako se može videti u dokumentaciji koja je dostupna na Portalu javnih nabavki, kriterijum za dodelu posla bila je cena, odnosno ponuda koja odgovara obimu sredstava namenjena za rekonstrukciju u okviru bolničkog kompleksa u Novom Sadu.

GAT - grade elektrane, stadione, država im najbolji partner

Poslovni portfolio firme GAT doo godinama se puni poslovima čiji je naručilac država. Jedna od većih akvizicija bio je posao izgradnje solarne elektrane "Petka" u Kostolcu vredan 1,36 miliona dinara (bez PDV). Taj posao EPS im je dodelio krajem avgusta, iako je za posao konkurisalo još 4 grupe ponuđača.
Nedavno je svečano otvoren stadion u Leskovcu vredan više od 20 miliona evra, koji je Vučić krstio "lepoticom", uz još dva novoizgrađena stadiona. Ovu „lepoticu“ u Leskovcu, koju je nedavno posetio i predsednik Aleksandar Vučić, gradio je upravo GAT doo.

Ova novosadska firma pored posla izgradnje stadiona u poslednje dve godine realizovala je čitav niz projekata u lokalnim samoupravama od Novog Sada, do Bujanovca, Šida, Novog Pazara i niza drugih opština, ali je sarađivala i s brojnim državnim firmama poput EPS-a, JKP “Toplana” ili institucija poput PIO fonda ili medicinskih instituta.

Upravo ovakva prohodnost ka dobijanju projekata, koji se rade s državom, dovela je do toga da pomenuta firma, čiji je vlasnik Dejan Slijepčević, samo za dve godine (od 2019. pa do 2021.) poveća zaradu za skoro dva i po puta. Samo prošle godine, GAT doo ostvario je neto dobitak u iznosu od 234 miliona dinara. Godinu dana ranije, odnosno 2021. godine, taj dobitak bio je 158 miliona dinara.
Vlasnik ulazio u strogo čuvane prostorije MUP-a, ćutali i vlast i policija

Kada je reč o vlasniku Dejanu Slijepčeviću, on se početkom juna ove godine našao u središtvu velikog skandala u MUP-u. Naime, kako je Nova objavila, u strogo čuvanu prostoriju MUP-a, Komandno operativni centar, Slijepčević je ušetao zajedno sa ministrom policije Bratislavom Gašićem i predsednikom Aleksandrom Vučićem. Da su prekršene sve procedure, ali i da Slijepčević ima bliske veze sa ljudima iz vlasti za Novu je potvrdio i advokat Nikola Lakić.

- Prvo, u Komandno operativni centar nije dozvoljen ulaz osobama koje nisu službena lica, a to je dozvoljeno gospodinu Slijepčeviću. Drugi razlog oko toga šta je sporno na toj fotografiji je taj što je gospodin Slijepčević osoba koja je u zemljama regiona, konkretno u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, hapšena zbog osnovane sumnje da je počinio krivična dela, te je to još jedan od razloga zašto osoba koja ima takvu prošlost ne može da ima pristup Komandno-operativnom centru MUP-a - rekao je tada Lakić.
Iz MUP-a, niti vlasti niko nije rekao šta je Slijepčevića kvalifikovalo da uđe prostorije i fotografiše sa vrhom policije.

Privođen u Crnoj Gori i BiH

Tokom prošle godine, Slijepčević je priveden na aerodromu u Podgorici jer je pokušao da uđe u Crnu Goru sa 19.000 evra, iako je dozvoljeno 10 hiiljada. Izvor podgoričkih "Vijesti" objasnio je da je Slijepčević, nakon što je priveden, rekao da nije sav novac njegov, već da je iznos preko u vlasništvu pilota i kopilota helikoptera kojim je došao.

On je priveden i u Bosni i Hercegovini zbog unošenje novca i to zbog sumnje da su učestvovali u kupovini glasova u korist opozicionog SDS-a i opozicione predsedničke kandidatkinje Jelene Trivić. Kod njih je navodno pronađeno 50.000 evra, kao i predizborni plakati, a među uhapšenima je bio i funkcioner Srpske napredne stranke Adam Šukalo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati