Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

13. 10. 2023. 16:04 9

Vučić kao doktor, predsednik, ministar i lider SNS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na gostovanju na televiziji sa nacionalnom frekvencijom po ustaljenom običaju pričao o raznim temama od kojih ogromna većina ne spada u njegove nadležnosti.

Tako je Vučić ponovo imao premijerski nastup i još jednom pokazao da u Srbiji ne postoji jasna podela vlasti karakteristična za demokratiju, već da je, prema rečima pravnika Dragana Maravića, na sceni nešto što više liči na autokratski režim.

- Kada jedna grana vlasti preuzima u nadležnosti druge vlasti, to je autokratija i to je ono što stalno gledamo - kaže Maravić za N1.

Predsednik je, prema njegovim rečima, ostao u domenu svojih nadležnosti govoreći o mogućim sankcijama Srbiji i pozivu kosovskim Srbima da posle bojkota, ovog puta izađu na izbore.

- Jeste malo problematično da li može da ih pozove, jer ako smatramo da Kosovo jeste deo Srbije, onda to nisu spoljni poslovi kojima se predsednik bavi. S druge strane, imamo realnost u kojoj na Kosovu nemamo prisutnu državu Srbiju, već međunarodnu zajednicu, tako da je razumljivo što to radi. To je nasleđena situacija u kojoj je doduše i on doprineo devedesetih godina prošlog veka, ali je u domenu diplomatije, što se poklapa sa predsedničkim ovlašćenjima - smatra Maravić.

Predsednik Srbije je tokom gostovanja govorio o temama koje tiču zdravstva, drumske i železničke infrastrukture, studentskih platnih kartica. Pričao je o stanici Prokop, auto-putevima, mamografima, lečenju od teških bolesti, metrou, platama i penzijama, izborima, rezultatima aktuelnog režima…

Sve ovo, prema sagovorniku N1, nema veze sa predsedničkim ovlašćenjima.

- Ništa od navedenog nije u njegovoj nadležnosti. Ovo i slične stvari nemaju veze sa funkcijom predsednika, što je jasno svakom laiku. On često preuzima nadležnosti izvršne vlasti Srbije i ponaša se kao premijer. Osim toga ponaša se i kao da je deo sudske vlasti i preuzima ulogu pravosuđa. Presuđuje - kaže Maravić i podseća na slučaj Dragoslava Kosmajca koga je proglasio za glavnog dilera droge a posle nije osuđen ni za šta.

Maravić kaže da to nije "normalno" i da je protivustavno.

- Poručuje "država to sam ja", "ja vam sve obezbeđujem", "ja znam šta je najbolje". Kao veliki tata koji vlada čvrstom rukom. Još da su pare kojima raspolaže njegove, bilo bi u redu. Potpuno je van zakonskih okvira svojih dužnosti. Delu građana to očigledno nije problem, ali što se tiče naše države - šalje se poruka da smo autokratija - poručuje Maravić.

Predsednik Srbije po Ustavu izražava državno jedinstvo zemlje i predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu. Kao takav, predsednik bi trebalo da bude prvi među jednakima, ali ujedno i prvi primer kako se treba ponašati u skladu sa ovlašćenjima.

Prema Ustavu i Zakonu o predsedniku Srbije, ovlašćenja predsednika nisu obimna, često zavise od stava drugih organa i neretko su protokolarne prirode.

Tako predsednik Srbije predlaže Skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, postavlja i razrešava ambasadore na osnovu predloga Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati