Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

10. 10. 2023. 10:22 27

"Srbi sa KiM verovali da će Vojska Srbije doći"

Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević izjavila je da su Srbi sa severa Kosova verovali u poslednjih godinu dana da će se Vojska Srbije vratiti na Kosovo i Metohiju, kao i da je to produkt lažne vesti koja je prihvaćena među stanovništvom. Govoreći o Milanu Radoičiću, ona je ocenila da je on "projekat vlasti".

Tatjana Lazarević je u emisiji "Iza vesti" na N1 konstatovala da se atmosfera u Kosovskoj Mitrovici poredi sa Severnom Irskom, odnosno Belfastom, i da je to javno prvi izrekao predsednik Aleksandar Vučić 2021. godine.

- Ja ne bih ulazila u te paralele. Ja bih rekla da je ovo treći čin drame. Ovo je vrlo težak trenutak. On nije pao sa neba, jer stanovništvo duži niz godina živi u similakrumu. Banjska nije pala sa neba, bez obzira na to što se kompletna zajednica sa severa našla u svojevrsnom šoku. Moram da kažem da je poslednje tri godine, a naročito unazad godinu dana raširena priča, odnosno lažna vest, koja se sjajno primila kod Srba - da Srbija nikada nije bolje stajala na međunarodnoj sceni i da vlast dobro zna šta radi, kao i da će vojska doći - kazala je ona.

Objašnjava da je još to verovanje poteklo od odluke srpskih vlasti da se povuče iz institucija Kosova.

- Postojala je priča da će Vojska Srbije da se vrati, i ta lažna vest je veoma pažljivo negovana paralelno sa usijavanjem krize na severu. Ja sam sigurna da je ona negovana od strane srpskih struktura, i to se lako videlo. Na severu su Srbi malobrojna zajednica, ta vest se puštala proverenim kanalima, ako ne - od usta do usta. Takođe, prenosila se od komesarskih sastanaka pa sve do institucija - rekla je Lazarević.

Potvrđuje da su Srbi nakon događaja u Banjskoj doživeli "hladni tuš", ali i napominje da će se uskoro "ponovo neka slična priča zakotrljati".

- Ovo nije prvi put da se pušta vest o povratku vojske na Kosovo - ukazala je urednica portala Kossev.

Ocenjuje da su građani srpske nacionalnosti razočarani, ali da i dalje mnogi od njih neće javno da spominju ime Milana Radočića, jer i dalje gaje sentimente prema njemu da se bori za srpske nacionalne interese.

- Ja ga i dalje vidim kao projekat vlasti. Kada kažem to, mislim da to mogu da budu i zvanične vlasti i paravlasti… On je bio suštinski sprovoditelj Briselskog sporazuma - napomenula je Lazarević.

Ističe da, bez obzira na to šta se sve desilo, predsednik Aleksandar Vučić nije izgubio uticaj kod Srba na Kosovu.

- Sigurna sam da šta god bi Vučić naredio ili tražio od Srba na severu - to bi bez problema Srbi i sproveli. Čak i oni koji ga sada kritikuju… Srbi su svoju lojalnost uvek ponavljali Beogradu. Što je više Srbija gubila na Kosovu, to su građani više bili lojalniji Srbiji. Kakva god vlast da dođe u Beograd, Srbi će uvek "između dva zla" uvek birati državu - zaključila je Lazarević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati