Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

24. 09. 2023. 17:46 2

Afera "Krušik" nerazrešena, informacije uzbunjivača - u fioci

Četiri godine od hapšenja Aleksandra Obradovića, njegov slučaj je potvrda inferiornosti i urušavanja sistema - ocenio je nedavno predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača Rodoljub Šabić.

Obradović, radnik valjevskog "Krušika", uhapšen je 18. septembra 2019. godine, nakon što je pokušao da ukaže na sporne poslovne odluke na štetu fabrike, a u korist trgovaca oružjem. Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je 20. septembra 2019. pokrenulo istragu protiv Obradovića, a "Krušik" je ostao jedna od afera aktuelne vlasti koja do danas nije razrešena.

Aleksandar Obradović je pre hapšenja, po sopstvenom priznanju, dostavio informacije da su ključne poslovne odluke u fabrikama domaće vojne industrije preuzeli trgovci oružjem, koji su kupovinom namenskih proizvoda po fabričkim cenama, često bez uplate avansa, ispumpavali novac iz domaće vojne industrije.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je 20. septembra 2019. pokrenulo istragu protiv Obradovića, zbog, kako je mesec dana kasnije saopšteno, sumnje da je odavao poslovnu tajnu. Šabić je nedavno u pisanoj izjavi, povodom četvrte godišnice hapšenja uzbunjivača iz fabrike namenske industrije "Krušik", ukazao da taj slučaj ilustruje urušavanje pravosudnog sistema, naročito tužilaštva.
Šabić je podsetio da je Obradović uhapšen na "spektakularan način, kao da je opasan zločinac ili vođa neke velike kriminalne organizacije", što je asociralo, ne samo na to da je u pitanju pritisak na njega "nego i preteće upozorenje svim eventualnim budućim uzbunjivačima".

- Obradović se nije krio, nije bežao, priznao je da je dokumente prikupljao, ali isključivo za to da bi nadležne i javnost upozorio na nezakonitosti i ugrožavanje javnog interesa u fabrici Krušik - naveo je Šabić.

Gubici firme, razlog "nepoznat"

Kako je i N1 tada pisao, Fabrika oružja iz Valjeva završila je 2021. godinu s najvećim gubicima u istoriji – gotovo 10 milijardi dinara za kratkoročna zaduženja. To je pokazao izveštaj revizora koga je angažovao sam "Krušik", a u kome je i podatak da je u tom periodu više od 400 radnika ostalo bez posla.

Neto gubitak od 17,5 miliona evra na kraju 2021. veći je za čak tri i po puta nego godinu dana ranije, a kratkoročna zaduženja dostigla su istorijskih 10 milijardi dinara (oko 85 miliona evra), prema izveštaju revizora.
U njegovom izveštaju piše i kako se država, kao većinski vlasnik, nosi sa tim minusom.

- Ono što država radi je konvertovanje tih dugova u svoje vlasništvo, pa vidimo da Zavod za zapošljavanje, Zavod za zdravstvenu zaštitu postaju vlasnici fabrike oružja i tako se ti dugovi konvertuju, ustvari, prebacuju na sve nas - kazao je tim povodom novinar Vuk Cvijić.

A poslovni prihodi Krušika iz godine u godinu su se smanjivali: 11,2 milijardi (2018), 9,6 milijardi (2019), 6,7 milijardi (2020), 4,0 milijarde (2021).
Vuk Cvijić u svom tekstu pod naslovom "Krušik u minusu, ko je u plusu", preneo je i detalje iz finansijskog izveštaja koji pokazuje da su poslovni prihodi te fabrike drastično pali, tj. da su i više nego prepolovljeni u roku od samo četiri godine. Za njega nema dileme kako su dugovi nastali:

- To je pre svega poslovanje sa privatnim privilegovanim trgovcima koji su povezani sa vlašću - kazao je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati