Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

15. 09. 2023. 07:13 1

Od čega zavisi da li će struja poskupeti 1. novembra?

Da li će poskupljenje struje za domaćinstva 1. novembra izostati ne zavisi od "truda Vlade Srbije", kako vlast pokušava da predstavi javnosti, već isključivo od toga da li planirane subvencije države u Elektroprivredu Srbije mogu biti umanjene, smatra domaća stručna javnost.

Podsećanja radi, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Vlada Srbije još razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o ceni struje i "trudiće se da ne bude poskupljenja ili da ono bude minimalno".

Prethodno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da ako situacija sa energentima ostane povoljna, "neće biti potrebno poskupljenje struje", a potom je ministarka rudarstva i energetike Dubravke Đedović izjavila da se nada da se cene struje i gasa neće menjati do kraja godine.

Međutim, treba reći i to da je ministarka Đedović pre mesec i po dana ipak demantovala samu sebe rekavši da "Srbija mora da sprovede reforme u energetici i da one uključuju i povećanje cene struje i gasa". S obzirom na to da nadležni, po ovom pitanju, daju kontradiktorne izjave individualni potrošači su zbunjeni da li ih od novembra čeka novi udar na kućni budžet kroz poskupljenja energenata ili pak do toga neće doći.

Eksperti pak ističu da to da li će od 1. novembra uslediti korekcija cene struje isključivo zavisi od volje nadležnih u Međunarodnom monetarnom fondu, a ne od veštine ubeđivanja predstavnika Vlade Srbije u pregovorima na tu temu.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da su različite izjave predstavnika vlasti u vezi poskupljenja struje dnevno političkog karaktera i da nisu utemeljene u realnosti.

- Srbija je potpisala sporazum sa MMF-om na osnovu koga je dobila kredit, a sa druge strane se obavezala da će u unapred određenim terminima povećavati cene struje i gasa. Može da se desi da MMF odustane od svog zahteva da do poskupljenja mora da dođe i 1. novembra, ali to isključivo zavisi od toga da li Vlada Srbije može da pruži određene garancije. Odnosno, da dostavi egzaktne podatke koji će potvrditi da će Vlada EPS-u, kako bi održavao svoje proizvodne pogone, dati manje novca nego što je predviđeno već donesenim planovima. Samo u tom slučaju, ako je to moguće, i Vlada za to ima dokaze kroz cifre predstavnici MMF-a mogu da odustanu od poskupljenja struje 1. novembra ili se odluče da ga umanje u odnosu na već predviđen iznos te korekcije - navodi sagovornik.

Ekonomista Velimir Gavrilović kaže za Danas da izjave nadležnih da poskupljenja struje neće biti ili da će u slučaju da do toga ipak dođe iznos korekcije biti niži od planiranog predstavljaju pokušaj da se javnost umiri u uslovima ekonomske krize i visoke inflatorne stope.

- Svako poskupljenje struje i drugih energenata predstavlja dodatni udar na egzistenciju potrošača u Srbiji i Vlada, s obzirom na to da se očekuju novi izbori, to pokušava naravno da izbegne. Za vlast bi bilo najbolje da poskupljenje u novembru izostane ili da bude pomereno za period posle održavanja izbora sledeće godine. Ili bar da korekcija, ako je mora biti, bude manja od planiranog. Ipak, za to da do poskupljenja struje ne dođe potrebna je saglasnost dve strane, odnosno da takav stav zauzme i MMF. Da li će njegovi eksperti po tom pitanju imati identično mišljenje kao i predstavnici vlasti preostaje da se vidi - navodi Gavrilović.

Inače, u izveštaju objavljenom početkom leta Međunarodni monetarni fond je istakao da od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 odsto, a da će u maju 2024. godine uslediti nova poskupljenja sa istim procentima.

Takav zahtev MMF obrazlaže time da je "potrebno dalje povećanje cena struje i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama".

U toku ove godine potrošači struje i gasa su se već suočili sa dva poskupljenja. Prvo je nastupilo 1. januara, kada se cena struje za domaćinstva povećala za osam, a gasa za 11 odsto. Do novog poskupljenja došlo je i 1. maja, kada je struja za individualne potrošače poskupela osam odsto, a gas za deset odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati