Društvo i ekonomija

D. Ljutić

06. 09. 2023. 10:59 8

IRENA VUJOVIĆ U NACIONALNOJ AKCIJI Ne palite mi strnjiku!

Znači, deponije se sređuju, fekalne vode nestaju u nepoznatom pravcu, vagoni sa štetnim materijama ponovo iskaču iz šina. Sad je na redu da se zaštiti strnjika od "zlih" paora koji je godinama spaljuju. Ta tradicija ima da se prekine, jer smo taman počeli da dišemo, na škrge ili neke aparate. Efekat je istovetan u oba slučaja. Zato je istorijska akcija ne pali strnjiku prioritet u očuvanju ove naše zdrave okoline.

U resoru zaštite životne sredine glavnu reč ima Irena Vujović, a sudeći prema kvalitetu vazduha u mnogim drugim gradovima Srbije, ima poprilično posla. Vode i da ne spominjemo...eto sad i strnjike. Ona inače važi za osobu od velikog poverenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U jednom intervjuu je rekla da joj je on politički idol "jer je pokazao znanje, spremnost i hrabrost u želji da reformiše Srbiju“.

Početak kampanje od nacionalnog značaja "Ne pali strnjiku!", sa ciljem da se zaustavi štetna praksa paljenja žetvenih ostataka, i time spreče požari koji dovode do zagađenja vazduha, uništavaju okolinu i imovinu, svečano je obeležen u Ministarstvu zaštite životne sredine. Ministarka Irena Vujović navela je da će kampanjom biti skrenuta pažnja na štetnost i kažnjivost paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve, ali i na savete kako da se oni zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi. 

Inače, ministarska pozicija u Vladi je pre i iznad svega politička funkcija. Za to mesto se ne traži nikakva naročita kvalifikacija. Stručna tela i službe u ministarstvima su ona mesta gde ne sme biti dunstera, a na čelu ministarstva, izuzev onih zaista usko vezanih za pojedine profesije, mogu se naći i potpuni diletanti. Nije to poželjno a nije naročito ni razumno, ali ako politička kalkulacija tako nešto zahteva, daj šta daš. Nepisano pravilo koje se podrazumeva, jeste i određena bliskost te ličnosti sa problematikom resora. Kakva je eventualna bliskost ministarke Vujović sa problemom strnjike, nije poznato.

Svojevremeno, ministarka zaštite životne sredine obišla je i radove na sanaciji nesanitarne deponije na trasama cevovoda u industrijskoj zoni "Jugoistok 2" u Zrenjaninu i tom prilikom istakla da se tom sanacijom rešava veliki ekološki problem koji postoji već 40 godina. Dakle, i tu je rešila istorijski problem. Vujovićeva je tada istakla da je u pitanju kompleksan projekat, pošto je više decenija ovaj prostor zatrpavan otpadom, i komunalnim i industrijskim, da bi pre 10-ak godina deponija bila prekrivena slojevima peska visine 3-6 metara.

Međutim, ministarka će sigurno ostati upamćena po tome, da je tek dva dana nakon nesreće u kojem je teretni voz ispao iz šina u blizini Pirota, uputila na jug Srbije. Naime, tada se se izlila cisterna sa amonijakom usled čega su dve osobe stradale, a 56 hospitalizovano. Govorila je na konferenciji za novinare, koja će ostati upamćena po njenom krajnje neprimerenom ponašanju.

- Da li znate koliko je Eliksir (grupa iz Šapca, koja je vlasnik tereta koji je prevozio voz koji se iskliznuo iz šina u blizini Pirota), uskladištila i koliko je prošlo? - pitao je novinar.

- Ma dajte sad, stvarno ste neozbiljni. Pitajte me nešto kao ministra zaštite živitne sredine što je adekvatno, sada trošimo vreme, rekli ste kratko da odgovaramo - odgovorila je ministarka.

Ministarki je zaštita životne sredine dopunski posao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati