Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

02. 09. 2023. 11:49 0

Promena banke u ovom slučaju može SKUPO da vas košta

Dogovor između Narodne banke Srbije (NBS) i komercijalnih banaka o zamrzavanju cena naknada i provizija od početka septembra više ne važi. Kako će banke samostalno donositi odluke o eventualnom povećanju cena usluga, veliki broj klijenata razmatraće prelazak u banke koje budu nudile najniže cene usluga. Međutim, to nije izvodljivo tek tako, moraju da se namire svi dugovi. Klijenti koji su uzeli kredite, pre odluke o prelasku u drugu banku treba da sagledaju sve uslove refinansiranja svojih dugovanja. Prema rečima stručnjaka, refinansiranje kredita nije uvek dobra opcija. Potreban je oprez, kamate su poprilične.

Refinansiranje kredita znači da, najprostije objašnjeno, banka preuzima na sebe da u potpunosti isplati vaš dug prethodnoj banci, a klijent novoj banci dug vraća pod novim uslovima.

Dakle, dužnik tada ratu kredita plaća onoj banci kod koje je podigao kredit za refinansiranje, a uslovi poput visine kamate, a samim tim i iznosa rate, su povoljniji.

Kredit za refinansiranje u praksi izgleda ovako: korisnik se zadužio pre nekoliko godina kako bi kupio stan, i tada mu je kamata bila 15 odsto i sada je, recimo, pronašao neki novi kredit, sa drastično nižom kamatom - 10 odsto.

Sa druge strane, ako je dužnik inicijalno uzeo kredit od 300.000 dinara, otplatio 200.000, a shvati da mu treba dodatnih 100.000, on može da traži refinansiranje tog kredita, dobije ponovo 300.000 i tehnički kreće ispočetka sa otplatom.

U suštini, kada klijent pronađe bolju ponudu i reši da promeni banku i refinansira svoj kredit - sve što je potrebno jeste da ode u banku u koju želi da pređe i da zatraži da na taj način zatvori obaveze kod prethodne banke.

Međutim, pri promeni banke i refinansiranju postojećeg kredita, treba imati u vidu da banka želi da privuče klijente, zbog čega potencijalne klijente neće savetovati o oprezu od prezaduživanja.

Na šta treba obratiti pažnju

Finansijski stručnjaci upozoravaju da sa refinansiranjem treba biti oprezan, jer ma koliko ponuda delovala dobro - može klijente da uvuče u veće finansijske probleme.

Finansijski stručnjak Vladimir Vasić kaže da promena banke kada potrošač ima kredit, nije uvek jeftina opcija i da treba biti oprezan sa takvom odlukom. On za Nova.rs kaže da je obaveza klijenta da dobro sagleda sve uslove koji se nude, ali i da odluku o refinansiranju ne donese naglo.

Važno je da se dužnici na refinansiranje odluče u odgovarajućem trenutku, kada je ta opcija isplativa.

Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica, savetuje korisnicima kredita da na vreme razmišljaju o refinansiranju, jer takva odluka može dovesti do većih troškova.

- O refinansiranju treba misliti na vreme, i tri meseca ranije, a ne kada smo već u problemu. Ljudi često u probleme sa kreditima i finansijama upadaju jer kasno razmišljaju - priča Dušan Uzelac.

On ističe da je cilj da građani uzmu alat, a kredit je upravo to - alat koji će im pomoći da problem reše, a ne da se novi problem napravi.

Refinansirajući krediti ne pokrivaju samo dugovanja po liniji već postojećih kredita, već i kreditne kartice i dozvoljeni minus, a banke trenutno nude refinansirajuće kredite i sa fiksnom i sa promenljivom kamatnom stopom. Kod onih sa promenljivom, kamata se kreće oko 12-13 odsto, dok su fiksne kamatne stope veće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati