Društvo i ekonomija

D. Ljutić

16. 08. 2023. 21:05 17

Dok Bjelogrlić osvaja nagrade, režimski tabloidi ćute

Proslavljeni glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić je više puta javno kritikovao ovdašnju vlast, njen razorni učinak u kulturi i u svemu čime se bavi. Zato je vlast iznedrila novu, a razbudila staru generaciju nacionalnih jurišnika, polupismene, koji bez skrupula i srama, napadaju sve što valja u istoj toj Srbiji. 

Blokirane su bile ulice oko Narodnog pozorišta Sarajevo, jer su silne Sarajlije poželele da izbliza vide ekipu filma "Čuvari formule". Kako su Dragan Bjelogrlić, Raša Bukvić i ostatak produkcijske ekipe istupili iz automobila tako se prolomio ogroman aplauz, i uzvici: "Bravo". Novi film Dragana Bjelogrlića osvojio je dve prestižne nagrade na upravo završenom filmskom festivalu u Lokarnu. I dok ova vest krasi naslovne strane mnogih medija u regionu, to nije bitna informacija za režimske tabloide u Srbiji.Bjelogrlić je više puta javno kritikovao ovdašnju vlast, njen razorni učinak u kulturi i u svemu čime se bavi. Poslanik SNS -a Marko Atlagić je svojevremenom svojim prepoznatljivim vokabularom na sednici Narodne skupštine označio Bjelogrlića kao lice kome nije mesto u Srbiji, i tražio od njega da napusti zemlju.Tako je režim iznedrio novu, a razbudio staru generaciju nacionalnih jurišnika polupismene, koji bez skrupula i srama, napadaju sve što valja u istoj toj Srbiji. 

Pravu sezonu lova na glumce nastavila je Jelena Karleuša, koja je na TV Pink rekla da "državna firma Telekom finansira sve serije i sve filmove u ovoj zemlji, a glumci koji igraju u tim filmovima i serijama, odnosno, koje država na taj način direktno finansira, kače na svoje društvene mreže, zbunjujući narod da ova država nije dobra." Potom je i predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić poručio glumcima da, ako im se ne sviđa režim "idu negde drugde da glume".I Nebojša Bakarec optužio je grupu glumaca da ih "država sponzoriše, a plaća Telekom". Na sve to je naravno reagovao Dragan Bjelogrlić, zapitavši se:

- Sprema li se nova "kristalna noć" za neke srpske glumce? Bakarec nam, eto, "daje slobodu" da nastavimo da glumimo i kaže da se "neće svetiti". Evo neka meni lično uskrati slobodu da glumim i neka mi se sveti. Veoma me zanima kako će to da izgleda - naveo je Bjelogrlić. Inače, on je sa kolegama tužio poslanika Srpske napredne stranke Nebojšu Bakareca. Između ostalih, na tom spisku su Svetlana Bojković, Gorica Popović, Branislav Trifunović , Marko Janketić...

Ono što su ovdašnji režimski tabloidi danima razvlačili i predstavljali kao još jednu izdaju zemlje, bilo je gostovanje proslavljenog reditelja i glumca u Sarajevu gde je svojevremeno bio jedan od govornika Branding konferencije, a na kraju govora, kako navode Sarajlije, rekao je "idem u Beograd da srušim Vučića".

- Smatramo kao svoju obavezu da budemo tamo. Hvala vam što ste mi izašli u susret da ipak stignem da budem u Beogradu. Dosta je to delikatno - izjavio je Bjelogrlić.

- Na meti režimskih medija našao se i posle govora koji  je održao na protestu "Srbija protiv nasilja". Bjelogrlić je tada posebnu poruku uputio mladima : "Došao sam da vam dam svoje divljenje što na ovo nasilje i provokacije od strane režima odgovarate ljubavlju. Ja to ne umem uvek da uradim, ali ste vi zato bolji od mene. Bolji ste od svih nas koji smo vam ostavili ovakvu Srbiju. Društvo nasilja i, Srbiju punu straha i poniženih ljudi. Nama su naši roditelji oduzimali ličnu kartu da ne bismo glasali za demokratiju. Vaši roditelji su uz vas - kazao je Bjelogrlić sa bine ispred skupštine Srbije.

Inače, u danu kad je govorio na protestu, na Pinku je preko 70 puta pušten snimak njegovog sukoba sa Predragom Antonijevićem u niškom hotelu "Ambasador". Emitovano je i nešto što je trebalo da bude specijalna emisija. Između ostalog, "ružičasti" eksperti su naveli da je bruka i što je Bjelogrlić napao jednog starijeg čoveka. Uzgred, Antonijević je 1959, a Bjelogrlić 1963 godište.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati