Društvo i ekonomija

[ Izvor: K1info.rs ]

08. 07. 2023. 14:39 3

Ugasi svetlo, da ne uđu... I ostale zablude o komarcima

Niti manje, niti dosadnije bube. Da, reč je o komarcima, koji nam svake godine kvare letnje zadovoljstvo. A na njih nisu imuni ni kućni ljubimci. Nedavno smo pisali i zbog čega su pojedinci zanimljivi ovim insektima, zašto će nekog više ubadati, a nekog neće uopše. I naravno, ispostavilo se da je "slatka krv" samo mit.

Pored toga, kako piše K1info.rs, ono čuveno "Ugasi svetlo da ne ulaze komarci" takođe je jedna od zabluda u koju smo bili ubeđeni da je tačna. Pa, ako se malo osvrnemo na ove insekte, šta zapravo znamo o njima, i da li je sve ono o čemu su nas učili bilo pogrešno.

Komarci su kompleksniji nego što mislimo, rekla nam je docentkinja dr Mihaela Kavran, stručnjak za komarce. Ona je za portal K1info otkrila još neke zablude vezane za ove insekte.

Naime, opšte je poznato da su komarci prenosioci mnogih zaraznih bolesti, kao što su groznica Zapadnog Nila, malarija, žuta groznica, denga, čikungunja groznica. A da li je tačno da mogu da prenesu sve bolesti, koje ima čovek, koga je komarac prethodno ubo? I da li, ako je ubo čoveka koji ima sidu, može da je prenese nekom drugom?

- To je zaista mit. Komarci ne mogu da prenose patogene na taj način. Uzećemo za primer kovid koji nam je "najsvežija" epidemija. Komarci ne mogu preneti kovid. Da bi komarac bio prenosilac mora se desiti sledeće: komarac ubodom usvaja virus zajedno sa krvlju domaćina, potom virus mora da preživi u telu komarca i da se tu multiplikuje (umnoži), a posle toga da savlada barijeru od stomaka komarca do njegovih pljuvačnih žlezda, da bi komarac narednim ubodom taj virus svojom pljuvačkom uneo u telo drugog čoveka ili životinje - rekla je Mihaela i dodala:

- Kao što vidite nije tako jednostavno da se prenese patogen. Tako da komarci ne prenose ni AIDS niti koronu, ali ni mnoge druge patogene od kojih čovek može da boluje.

A da li ste znali da je jedna od zabluda da komarci ujedaju? Opšte je poznato da svi kažu ujeo me komarac, ili čak ugrizao me. A zapravo to nije tačno.

- Kod nas je ustaljen izraz da komarci grizu. Međutim, to je veoma pogrešno. Komarci bodu. Njihov usni aparat se sastoji od 6 "iglica" kojima probijaju kožu, penetriraju u krvni sud, luče pljuvačku sa antikoagulantima i usisavaju krv iz krvnog suda - rekla je ona.

I kada krene najezda komaraca većina nas ne bira ni sredstva, ni novac da se zaštiti od ovih malih krvopija. Koliko je efikasno sve što vidimo i sve što reklamiraju?

- Jedna od velikih zabluda je da uređaji koji proizvode vibracije ili zvuke niskih frekvencija mogu da odbiju komarce. Takvi uređaji nemaju repelentno delovanje na komarce - rekla je ona.

Takođe, još jedna od zabluda koje malo ko zna jeste da samo ženka komarca ubada. Da, dobro ste pročitali, ženka se hrani krvlju dok se mužjak hrani nektarom iz prirode, tromiji je i mnogo kraće živi.

Moramo napomenuti još jednu činjenicu. Brzina kojom komarac leti kreće se u zavisnosti od vrste i iznosi oko 1.5 do 2.5 km/h. Što se tiče visine letenja, vrste koje napadaju čoveka uglavnom idu oko 7m, a tzv. Azijski tigar ide i do 25 m visine.

Takođe komarci su pronađeni i na Himalajima na visinama od oko 2500km, ali i u rudnicima u Indiji na dubinama od 500m. Najčešće vrste kućnih komaraca su uglavnom teške oko 2.5 mg.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati