Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

06. 07. 2023. 22:09 4

Tužilac o pretnjama Tamari Dragičević: Postupamo

Broj pretnji preko interneta u Srbiji ima uzlaznu putanju i mi uzroke toga ne tretiramo olako već pravimo analize pa ćemo videti gde će nas to odvesti, rekao je predsednik Visokog saveta tužilaštva i tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.

On je u emisiji Njuznajt na N1 rekao da posle pretnji koje su upućene porodici Dragičević-Benčina tužilaštvo postupa u tom slučaju.

- Mi postupamo, imamo određene rezultate i oni polako sazrevaju u pravcu da lice ili lica koja su uputila pretnje budu identifikovana. Postupak traje jer su u pitanju društvene mreže koje nemaju bazu u Srbiji, pa je nekad ta međunarodna saradnja brža, a nekada sporija - izjavio je Stamenković.

Tužilac je objasnio i kako teče postupak u slučajevima pretnji, da bi oštećeni razumeli koja su njihova prava.

- Saslušanje oštećenih u krivičnom postupku dolazi negde na sredini postupka, jer prvo utvrđujemo materijalne dokaze, onda se saslušavaju osumnjičeni, pa se nakon toga saslušava oštećeni i svedok. U toku trajanja postupka oštećeni uvek može da dođe u Tužilaštvo, da zatraži razgovor sa postupajućim Javnim tužiocem i dobije uvid u spise. Može da pogleda dokumentaciju koja u tom trenutku može oštećenom da se pokaže - rekao je Stamenković.

On je dodao i da ako je reč o uvredi, onda građanin sam može da deluje pred sudom.

Na pitanje da li je u spotu u kojem je "targetiran" Oliver Ivanović bilo elemenata za postupanje tužilaštva, Stamenković je rekao da on zapravo nije video taj spot.

- Taj slučaj je krivično delo ubistva i mi kao tužioci za visokotehnološki kriminal nemamo ovlašćenje da postupamo po tom delu. Ja nisam pogledao taj spot - rekao je on.

Govoreći o slučajevima masovinh ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i kod Mladenovca, za koje je javnost zainteresovana, a porodice nekih žrtava poručuju da im "ne treba smena ministra Gašića, već ih samo zanima ko je vratio oružje ubici kod Mladenovca, a koji je potom počinio masakr, kao i ko je interni spisak dece koja su bila mete maloletnog K.K. pokazao javnosti" Stamenković je rekao da "ne može da komentariše političke procese".

- Ne mogu da komentarišem političke procese, govorite o političarima koji obavljaju funkcije i oni nemaju svoju ulogu u postupcima koji se vode. Kada govorimo o Ribnikaru mi smo prvi reagovali u smislu podrške porodicama. U okviru svih radnji otvorili smo i imejl adresu koja je namenjena roditeljima i deci koja se osećaju pogođenom ovom tragedijom. I to smo uradili kako bi pružili sigurnost toj deci i tim roditeljima. Dobili smo mnogo prijava, postupali smo odmah po svim tim prijavama, sa policijom, u bilo koje doba dana i noći. Kada je reč o masovnom ubistvu u okolini Mladenovca, zaista ne znam da taj slučaj ima bilo kakvu reflekciju na visokotehnološki kriminal - rekao je tužilac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Hvatanje bidermajera

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati