Društvo i ekonomija

D. Ljutić

03. 07. 2023. 16:47 73

SANDRA BOŽIĆ ILI: Generali mirno!

Tužno je posmatrati visoke oficire i njihovo ponizno statiranje uz političare, koji nisu sigurni, da li se pozdrav zastavi obavlja desnom ili levom rukom. Loš primer oficirima koji još drže do ostataka svog dostojanstva. Većina generala je ćutke pristala na ruiniranje srpske vojske i njenog ugleda.  A, potpredsednica Narodne skupštine? "Plaćenici", "govedo", "lažovi", "ološ", "đubre"... deo je menija kojim ona "časti" političke protivnike na Tviteru. Vojska može da bude ponosna. Sablja je u sigurnim rukama.

Povodom završetka školovanja 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficira 66. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik", poslednjeg dana juna ministar odbrane Miloš Vučević uručio je replike srpskih srednjovekovnih mačeva polaznicima 12. klase Visokih studija bezbednosti i oficirske sablje trojici prvorangiranih polaznika 66. klase Generalštabnog usavršavanja. Tako je sablju dobili i potpredsednica skupštine iz redova SNS-a Sandra Božić.Tako je vojska Srbije po ko zna koji put iskorišćena u reklamne svrhe stranke na vlasti. Njeni generali su preimenovani u beznačajne ceremonijal majstore. Odbrana je postala kvazi utopija, ambiciozni put u ništavilo. Gde su u svemu tome vojnici i ostali oficiri. Sve je teže da im se objasni pojam "odbrana otadžbine", jer znaju da se otadžbina brani pre svega odbranom profesije. Dodela sablje Sandri Božić nije deo sistema odbrane otadžbine. Doduše, i nema sistema koji bi nudio sigurnost profesionalnim vojnicima. Vođe tog sistema, vrhovni i ministar, odbijaju da imaju pojma o čemu se tu radi, niti se može očekivati da bilo šta mudro učine. Ali, zato su njihove naredbe razorne po Vojsku Srbije.Odavno je vojska je postala nesigurni i loše ustrojeni poslodavac. Uprkos tome što oni na vlasti odbijaju da priznaju, profesionalci odlaze, vojnici i oficiri beže u privatnike, ili gde već stignu. Za vlast, oficiri su postali potrošna roba. Maksimalno se trude da im oduzmu onu vrstu ponosa od koga se, uostalom, njihova profesija i sastoji. Vlast ima i pomoć generalske klike. Tužno je posmatrati njihovo ponizno statiranje uz političare, koji nisu sigurni, da li se pozdrav zastavi obavlja desnom ili levom rukom. Loš primer oficirima koji još drže do ostataka svog dostojanstva. Većina generala je ćutke pristala na ruiniranje srpske vojske i njenog ugleda. I mnogi su bili ubeđeni da posle kursadžije, čoveka koji nije pojeo ni tanjir vojničkog pasulja, Aleksandra Vulina, nema gore. Događaji su pokazali da ima.Režim je notirao pod sigurno podaničku vrednost poniznog generalskog kora, u kome je većina nažalost vernija ekipi na vlasti nego svojim vojnicima. Ostatak vojske se osipa i nestaje pred interesima svoje klimoglave komande. Tačnije, generalska oligarhija je potpuno ravnodušna pred sudbinom nižih oficira. Bitno je da se pokupe sve privilegije koje se dobijaju klimanjem glavom u stavu mirno.

 A, Sandra Božić? "Plaćenici", "govedo", "lažovi", "ološ", "đubre"... deo je menija kojim potpredsednica Narodne skupštine "časti" političke protivnike na Tviteru. Vojska može da bude ponosna. Sablja je u sigurnim rukama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 73

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati