Društvo i ekonomija

[ Izvor: DW ]

23. 06. 2023. 15:14 19

Nemačka traži objašnjenje zbog Gašićevih optužbi

Berlin je zatražio hitno objašnjenje srpskih vlasti povodom optužbi koje je na račun Nemačke izrekao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, prenosi DW.

Gašić je prethodno izjavio da se "ubica" Olivera Ivanovića nalazi "pod zaštitom" nemačkih organa, te da Berlin ne dostavlja tražene podatke Srbiji.

- Odlučno odbacujemo insinuacije da počinilac stoji pod zaštitom nemačkih organa - navodi jedan portparol nemačke Vlade u pisanom odgovoru na upit DW.

- Savezna Vlada nema saznanja o tome ko je ubio Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine i zamolila je srpsku Vladu da što je pre moguće razjasni optužbe srpskog ministra unutrašnjih poslova - dodaje se u odgovoru.

Iz Vlade u Berlinu nisu konkretno odgovorili na pitanja o tome da li bi optužbe mogle da imaju posledice po odnose dveju zemalja, kao ni šta je konkretno Srbija tražila i šta su nemačke službe prosledile povodom ubistva Ivanovića.

- Nemačka i Srbija tesno sarađuju na mnogim poljima koja nas povezuju - navodi se uopšteno u odgovoru.

Misteriozni upitnik

Da podsetimo, u sredu (21. jun) je srpski ministar policije Bratislav Gašić (SNS) na sednici Skupštine naveo da srpski organi "tačno znaju ko je ubica" i dodao:

- I tražili smo od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke - rekao je Gašić.

Posle demantija koji je najpre stigao iz nemačke ambasade u Beogradu, Gašić je idućeg dana tvrdio da su njegove reči pogrešno prenete, to jest da nedostaje upitnik.

Prema novim Gašićevim tvrdnjama, on je samo pitao da li je "taj čovek" pod zaštitom nemačkih organa, premda je rečenica bila jasno formulisana kao izjavna i nigde se ne može prepoznati upitni ton.

- Smatra li on medije i sve nas (plus Nemce) za glupe i nepismene? - pita se u jednom komentaru glavni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Prema njegovom tumačenju, Gašić je nespretno optužio Nemačku maltene za "državni terorizam", a onda pokušao da se iskobelja iz situacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati