Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 05. 2023. 12:34 0

"Vlada da povuče izmene Zakona o planiranju i izgradnji"

Pokret za preokret je danas uputio Vladi Republike Srbije zahtev da hitno povuče iz skupštinske procedure Predlog Zakona o Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koji je 5. maja, prvog dana trodnevne žalosti zbog tragedija koje su dva dana pre toga pogodile Srbiju, usvojila i dostavila Narodnoj skupštini Republike Srbije. Nemoralno je što je tako važan zakon, duboko štetan za državu i građane Srbije, usvojen u danima velike žalosti - navodi se u saopštenju Pokreta za Preokret, koje prenosimo u celosti.

- Ovim izmenama i dopunama omogućava se konverzija prava korišćenja zemljišta, dobijenog kupovinom preduzeća u privatizaciji ili stečaju, bez naknade. To je pljačka javne imovine. Ukidanje institua naknade za konverziju prava korišćenja zemljišta u pravo svojine pogodovanje tajkunima SNS-a.

Osim toga Predlog Zakona o Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji sadrži pravne norme koje predstavljaju tihu ili faktičku konfiskaciju privatne imovine pod formom „eksproprijacije“ jer eksproprijacija da bi ispunila ustavne okvire (Ustav Republike Srbije, čl.58) predviđa da se "vlasniku mora isplatiti naknada koja ne može biti niža od njene tržišne vrednosti".
Ovim Predlogom Zakona o planiranju i izgradnji uzima se od siromašnih i daje bogatima što pokazuje odredba da "u slučaju da bude pokrenut postupak eksproprijacije zemljišta koje je promenjena namena, za potrebe izgradnje linijske infrastrukture objekata za koji je utvrđeno da je od posebnog značaja za Republiku Srbiju naknada za eksproprijaciju se određuje kao za poljoprivredno zemljište, odnosno šumu ili šumsko zemljište."

Tako će se zemljište za "Nacionalni stadion" ili slične građevinske objekte otkupljivati po ceni poljoprivrednog zemljišta, iako će ono biti građevinsko zemljište. Zbog ovih i drugih odredbi Pokret za preokret traži da se Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji treba hitno povuč iz procedure - zaključuje se u saopštenju Pokreta za Preokret.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati