Društvo i ekonomija

Direktno.rs

14. 05. 2023. 07:00 7

EKSKLUZIVNO Ovo je ime uhapšenog člana "Balkanskog kartela"

Srpska javnost je uskraćena informacijama ko su članovi “Balkanskog kartela”, jer nisu objavljeni njihovi identiteti, ali saznanja Direktno.rs su da se iza inicijala L. LJ. (1970) “krije” Ljubiša Lindo, u Srbiji osuđivani narko-diler, koga su hrvatski istražitelji još prošle godine identifikovali kao jednog od organizatora krijumčarenja 430 kilograma kokaina iz Ekvadora u riječku luku!

Njegovo ime je “isplivalo” u istrazi koje su hrvatska policija i USKOK (Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala) vodili proti Petra Ćosića, zvanog Šarac, vođe hrvatskog ogranka kriminalne grupe Darka Šarića. Ćosić, kao i Šarić u Srbiji, uhapšeni su pre 15 meseci, a nedavno je protiv hrvatske ekspoziture kriminalne grupe Darka Šarića podignuta i optužnica, u kojoj se, između ostalog terete za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Upravo dok su “češljali” skaj aplikaciju, preko koje su komunicarali članovi klana, isplivalo je i ime Ljubiša Lindo. Poruke koje je razmenio sa pojedincima povezanim sa članovima Šarićevog ogranka u Hrvatskoj, ukazale su da je ovaj Beograđanin krajem februara i početkom marta 2021. godine, organizovao “spasavanje” tovara kokaina iz Ekvadora, sakrivenih među bananama, pristiglog u riječku luku. U tome nije uspeo, ali se, na osnovu poruka razmenjinih preko skaj aplikacije, moglo zaključiti da je Lindo bio “na vezi” i sa osobom koja je organizovala šverc, čiji identitet međutim nije bio utvrđen.

Ako su u tom momentu hrvatska policija i tužilaštvo imali sve podatke o učešću Ljubiše Linda, a koje su dobili od Francuza koji su “razbili” šifre skaj aplikacije, malo je verovatno da istražitelji u Srbiji nisu imali iste. I zašto se čekalo više od godinu dana za njegovo hapšenje? Da li bi uopšte došlo do toga da Europol i Eurodžast nisu stvar uzeli u svoje ruke?

Ono što je međutim više nego zanimljivo da upravo tih dana kada na sve načine pokušava da izvuče drogu iz kontejnera banana, pa u ime vlasnika nudi i impozantnu masu kokaina da se kokain “spase”, čak 40 odsto tovara, razbojnike da presretnu kamion koji prevozi robu do firme koja je naručila južno voće, i preti da će onome ko je uzeo narkotike “ići na kuću, ženu i decu” počinje i novi, legalan posao sa Lazarom Hopplom u Beogradu.

Naime, njih dvojica, sudeći prema podacima Agencije za privredne registre, 1. marta 2021. godine osnivaju firmu “Ars inssat”, sa sedištem u Ulici internacionalnih brigada 4, na Vračaru, koja je sledećeg dana upisana u APR, Firma je registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih objekata. Osnivački kapital je 10.000 dinara, a i Ljubiša Lindo i Lazar Hoppl imaju osnivački ulog po 50 odsto. U APR-u Ljubiša Lindo je upisan kao direktor, dok su u ugovoru overenom 19. februara 2021. godine, pored njih dvojice kao član društva upisana i firma “Ars inssat” sa sedištem u Turskoj, u Bodrumu.

Ljubiša Lindo je javnosti u Srbiji postao poznat nakon hapšenja u februaru 2003, kada je policija u Staroj i Novoj Pazovi i Šimanovcima, otkrila najveću laboratoriju sintetičke droge u Evropi i zaplenila dva miliona tableta amfetamina. Sa njim je tada uhapšen i doktor Milan Zarubica, vlasnik farmaceutske firme “Lenal farm” koja im je služila kao paravan za proizvodnju droge. Zadatak Ljubiša Linda bio je da nabavi hemikalije neophodne za proizvodnju sintetičke droge, kao i da drogu plasira na strano tržište.

Osuđen je na pet godina zatvora, a po izlasku iz pritvora pobegao je iz Srbije, da bi tokom skrivanja od domaćeg pravosuđa dobio državljanstvo Bosne i Hercegovine. Uhapšen je u oktobru 2013, kada je na prelazu Gradina pokušao da pobegne iz Srbije u Bugarsku. Poslednji put je privođen 10. Januara 2019. u Beogradu, u velikoj akciji MUP Srbije kada je uhapšeno još nekoliko zvučnih imena iz kriminalnog sveta.

Kako je akcija bila više predstava za javnost, brže-bolje pušten je. Pitanje je da li će tako biti i posle ovog privođenja, jer oni koji su rukovodili akcijom Europol i Eurodžast ne izvode predstave za velike narodne mase, već rade na osnovu dokaza.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati