Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN/Milan Ćulibrk ]

12. 05. 2023. 11:17 3

Život na veresiju

Možda bi bajka o standardu trajala duže da nedavno nije saopšteno da i prema zvaničnim podacima prosečno domaćinstvo i dalje više troši od ukupnih prihoda u novcu i naturi. Pride im je taj minus lane bio veći nego 2021. Otuda i ne čudi što su se samo u tri poslednje godine građani kod banaka zadužili za dodatne tri milijarde evra.

Za deset godina, više smo nego duplirali prosečne plate, a uprkos krizi i povećanju cena, građanima Srbije i dalje će zarade da rastu iznad inflacije, poručila je Ana Brnabić, nakon što joj je u oktobru 2022. predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić poverio mandat da sastavi treću vladu. Od tada oboje ponavljaju da će plate i penzije nastaviti da rastu „značajno više od inflacije“ i da se u Srbiji živi bolje nego ikad.

Možda bi taj privid još trajao da Republički zavod za statistiku nije objavio da su lane prosečni mesečni prihodi u novcu i naturi domaćinstava bili 78.393, a izdaci za ličnu potrošnju 78.678 dinara. Taj podatak otkriva da i dalje svi u Srbiji u proseku žive na veresiju. Za premijerku je slaba uteha da su i ranije izdaci za osnovne potrebe bili veći od prihoda, jer se realno stanje ne uklapa u priče o nikad boljem životu. Tim pre što je lane svako domaćinstvo bilo u minusu 285 dinara, a 2021. im je do „pozitivne nule“ falilo 169 dinara. Iako vlast voli da se hvali stopama rasta svega i svačega, svi su prećutali da je razlika između troškova i prihoda domaćinstava za godinu dana porasla 68,6 odsto.

Na stranu što, prema podacima RZS, prosečno domaćinstvo na obrazovanje troši samo 1.012 dinara mesečno. Toliko je otprilike lane koštao komplet knjiga za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, dok je za udžbenike od petog do osmog razreda valjalo izdvojiti između 15.000 i 20.000 dinara. Ili skoro duplo više od mesečnih troškova za obrazovanje. I to bez ijedne sveske, olovke, a kamoli dodatnih časova matematike, fizike, stranih jezika… O patikama za fizičko da se i ne govori.

Gotovo apsurdno deluje i podatak da prosečno domaćinstvo u restoranima i hotelima troši 2.335 dinara - mesečno. Pa, za tu sumu u jednom od italijanskih restorana u Beogradu na vodi četvoročlana porodica ne bi mogla ni da doručkuje. Za to bi im falilo više od 800 dinara, jer tu osrednji doručak – tri jaja na oko, malo šunke i salata - košta 790 dinara. Ako bi usput rešili da se još malo počaste i da roditelji popiju po dupli espreso a deca toplu čokoladu, to bi ih uvalilo u ozbiljne finansijske probleme, jer dupli espreso košta 305, a topla čokolada 365 dinara.

Ukupno bi ova dva računa koštala 4.500 dinara, skoro duplo više od sume koju, po podacima RZS, prosečno domaćinstvo potroši u restoranima i hotelima za mesec dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati