Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

07. 05. 2023. 23:38 12

Šta svetske agencije pišu o ostavci Ružića?

Svetske agencije javile su ove nedelje da je ministar prosvete Srbije Branko Ružić podneo ostavku posle dva masovna ubistva od kojih jedan u osnovnoj školi, u kojima je ukupno stradalo 17, kao i da je vlada zemlje pozvala građane da predaju neregistrovano oružje ili rizikuju zatvorske kazne.

Agencija AP navodi da je ministar obrazovanja Branko Ružić prvi srpski zvaničnik koji je podneo ostavku zbog oružanih napada uprkos pozivima da i drugi visoki zvaničnici podnesu ostavke posle dva krvoprolića koja su se dogodila dan za danom u sredu i četvrtak.

Agencija Frans pres takođe javlja da je Branko Ružić podneo ostavku četiri dana posle oružanog napada u školi u kome je 13-ogodišnji dečak ubio osam đaka i jednog člana obezbeđenja.

Ružić je naveo "katastrofalnu tragediju koja je zahvatila našu zemlju" u obrazloženju svoje odluke o ostavci, piše AP.

AP ukazuje da je ubrzo posle prvog napada u osnovnoj školi u Beogradu Ružić brzo optužio "kancerogeni perfidni uticaj interneta, video igara, takozvanih zapadnih vrednosti", dodajući da je takva kritika uobičajena u toj balkanskoj zemlji gde su proruska i antizapadna osećanja cvetala poslednjih godina.

Frans pres takođe podseća da je Ružić koji je istaknuti član Socijalisčke partije Srbije, partnera u vladajućoj koaliciji, optužio internet,video igrice i "zapadne vrednosti" za taj oružani napad bez presedana u Srbiji.

Francuska agencija ukazuje da su opozicione stranke i grupe za odbranu ljudskih prava odmah posle tragedije pozivale za njegovu ostavku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati