Društvo i ekonomija

[ Izvor: K1info.rs ]

24. 04. 2023. 14:09 1

Svako peto DETE u Srbiji u riziku od SIROMAŠTVA: Poražavajući podaci UNICEF-a

Svako pete dete u Srbiji je u riziku od siromaštva, pokazuju podaci UNICEF-a. Siromaštvo najteže pogađa mališane do šeste godine starosti, jer utiče na sve sfere života deteta i sprečava dalji razvoj.

Da stvar bude gora, povećanje siromaštva zabeleženo je u celoj Srbiji, i u gradovima i ruralnim sredinama, a najviše u Novom Sadu, Beogradu i Zapadnoj Srbiji. 

Šefica odseka za saradnju sa privatnim sektorom UNICEF-a u Srbiji Vesna Savić Đukić kaže da siromaštvo najteže pogađa decu do šeste godine starosti.

- Najveći uticaj ima u tim prvim godinama, jer je svaki trenutak važan za razvoj deteta. Mi pratimo stanje dece i vodimo podatke o tome na koji način velike krize utiču na njih - rekla je Savić Đukić na K1 televiziji.

Ona je u "Uranku" navela da projekcija ukazuje na to da će zbog krize u Ukrajini dodatno 28.000 dece živeti ispod linije apsolutnog siromaštva.

Kako je istakla, siromaštvo utiče na sve sfere života deteta i da sprečava dalji razvoj.

- Veoma je važno pohađanje predškolskog obrazovanja, tada dete najbrže i najbolje uči. Ukoliko nema priliku da stekne tu osnovu za životno učenje, veće su šanse da neće završiti ni osnovnu školu. Vrlo lako porodice mogu da skliznu u siromaštvo, veliki broj njih se bori da ostvari zaradu koja im omogućava da se izbore sa rizicima koje nosi kriza - rekla je ona.

Savić Đukić je napomenula da je povećanje siromaštva zabeleženo u celoj Srbiji, i u gradovima i ruralnim sredinama.

- Posebno povećanje siromaštva je zabeleženo u Novom Sadu, Beogradu i Zapadnoj Srbiji - rekla je ona.

Deca predstavljaju 17,3 odsto ukupnog stanovništva u Srbiji.

- Veoma je važno da svi imamo svoju ulogu i da znamo da je dobrobit svake porodice dobrobit celog društva, vrlo je važno i da sve naše dobre namere usmerimo na decu, jer je to opstanak našeg društva, ona zahtevaju našu podršku kako bismo imali pozitivne ishode kada nastave da grade društvo. Sada promovišemo značaj imunizacije dece, u većini zemalja širom sveta imunizacija je ugrožena, zato nam je važno da roditelji ne izostave redovnu vakcinaciju dece - istakla je Savić Đukić.

Ona smatra da će budućnost biti onakva kako ulažemo u sadašnjost.

- Ulaganjem u decu i sadašnjost znamo da nam je budućnost sa boljom perspektivom. Po svim pokazateljima ulaganje u decu je najisplativija investicija za bilo koje društvo - zaključila je ona u „Uranku“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati