Društvo i ekonomija

D. Lj.

13. 04. 2023. 21:05 9

SVE ŠAPIĆEVE AFERE: Da ode i odgovara!

Aleksandar Šapić gomila aferu za aferom i za sada odoleva na mestu gradonačelnika Beograda. Srpska napredna stranka se zvanično ne oglašava, ako tu ne računamo istupe pojedinaca (čitaj: Vladimir Đukanović), pa se postavlja pitanje da li će i ovu aferu Šapić da "preživi". Ako pitate građane i opozicione političare - prvi čovek glavnog grada treba da ode sa funkcije, ali i da odgovara!

Aleksandar Šapić, bivši vaterpolista iza sebe ima i brojne afere i repove "koji se vuku" iza ovog političara. Sve to je preživeo, pa je neizvesno da li će potpredsednik SNS i gradonačelnik Beograda politički preživeti i aferu "snimak“ u kojoj je glavni akter njegov šef kabineta Nenad Milanović koji predstavnicima kompanije Kentkart nudi nameštanje tendera u njihovu korist u zamenu za prihvatanje raskida ugovora sa Gradom Beogradom.

I to je samo poslednja u nizu afera. A šta mu sve ide na dušu?

Da krenemo redom... Još 2012. godine bivši vaterpolista kupio je trošnu kuću površine 172 kvadratna metra u Ulici Laze Lazarevića, nakon čega je na tom mestu izgradio vilu od 672 kvadrata, i to bez građevinske dozvole. Prve komšije, porodica Pejić, već tad su se žalili inspekciji na ogradu visine šest metara koju je podigao na metar od njihove kuće.

Te iste godine Sekretarijat za imovinu doneo je rešenje po kome se pet manjih placeva u Ulici Laze Lazarevića, ispod Partizanovog stadiona, dodeljuje Šapiću na upotrebu. Parcele su dodeljene bez konkursa i javnog oglašavanja. 

Da stvar bude bizarnija, Šapić je do tada regularnu ulicu pregradio metalnom kapijom visokom šest metara, a na mestu pomenutih parcela podigao je brojne objekte, kao i bazen, sportske terene i prateće objekte. Prekršio je zakon koji govori da bilo kakav objekat ne sme biti bliži od 25 metara od najisturenije ose železničkog koloseka. Njegov objekat je, naime, svega osam metara udaljen od železničkog koloseka.

Devet godina kasnije, na adresu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu stigla je krivična prijava zbog nelegalne izgradnje vile u naselju Bežanijska kosa. Šapić je i ranije, kršeći zakon, u Beogradu izgradio više nepokretnosti, ukupne površine od 525 kvadrata, i to u dvorištu vile u Zvečanskoj ulici. Tako je bez građevinske dozvole podigao sportski objekat od 286 kvadrata, bazen površine 56 kvadrata, pomoćni objekat od 38 kvadrata, kao i nadstrešnicu od 145 kvadrata.

Gradnja bez građevinske dozvole je krivično delo za koje je previđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora, kao i novčana kazna. Osim toga, zakon predviđa i rušenje bespravnog objekta. Naravno, budući da istaknuti funkcioneri ne podležu ovakvim problemima, Šapić zbog ovoga nije pretrpeo nikakve sankcije.

A kada smo kod vila - Šapić je bio i u središtu afere oko nekretnine u Trstu. Naime, BIRN je otkrio da je gradonačelnik Beograda kupio vilu u blizini ovog grada, koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije. Kako je tada navedeno, kuća koju poseduje gradonačelnik Beograda ima bruto površinu od 399 kvadratnih metara, a paralelno je i vlasnik garaže od 127 kvadrata, kao i parcijalni vlasnik prilaznog puta, ali i šume koja okružuje elitno naselje u italijnskom selu Opičina.

Naravno, odgovore na pitanja vezana za vilu u inostranstvu nemušto je izbegavao.

Šapić je postao i deo najužeg kruga intelektualne elite ove zemlje budući da je stekao titulu doktora nauka. On je doktorirao na Univerzitetu Union 2012. na temi "Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača".

Ono što jeste sporno sa samom disertacijom je to što veliki deo njegovog rada predstavlja prevod sa engleskog jezika knjige "Selling and Sale Management", koju su objavili Dejvid Džober i Džefri Lankaster. Za one koji nisu upućeni u akademske pisanje, autor ima pravo koristi drugu literaturu i da je iskoristi u svom tekstu, ali potrebno uredno navesti, citirati i precizirati odakle je literatura uzeta. Toga nema kod doktora Šapića.

Šapić je u centru pažnje bio i kada su maskirani muškarci čupali kablove ozvučenja demonstrantima ispred njegove vile, kada je vređao i napadao Milu Popović, predsednicu beogradskog odbora SSP i šefice odborničke grupe Ujedinjeni, kada je okupljenima na Savskom nasipu pretio prijavama, kada je napadao novinare...

I gradonačelniku Beograda očigledno to nije bilo dovoljno, pa se našao u središtu još jedne afere. Ovoga puta preko šefa svog kabineta Nenada Milanovića, koji je ucenjivao predstavnike turske firme Kentkart da raskinu ugovor sa Gradom Beogradom, a da će im zauzvrat namestiti tender.

Ako je i od Šapića - mnogo je. Gradonačelnik Beograda uvek želi više. Nema se više gde, vreme je da odgovara i da ode.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati