Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

10. 04. 2023. 12:34 9

"Zagorka Dolovac nam se smeje u lice"

Organizatori protesta "Ne damo naše Laure" u odbranu smenjenih tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, oglasili su saopštenjem povodom predstojeće sednice DVT na kojoj bi etički odbor trebalo da odlučuje o višem javnom tužiocu Nenadu Stefanoviću, zbog pritisaka na tužiteljke u vezi sa slučajem EPS.

- Organizatori protesta za nezavisno pravosuđe obaveštavaju javnost da je sednica Državnog veća tužilaca (DVT) od 4. aprila ove godine, sazvana i održana uz grubo kršenje Poslovnika o radu DVT-a, što je isključiva odgovornost predsednice DVT-a Zagorke Dolovac, koja je ovakvim postupanjem nastavila da se u lice smeje svim građanima Srbije, koji su krajnji korisnici pravosudnog sistema i koji već više od decenije plaćaju njen političko-pravosudni avanturizam - navodi se u saopštenju.

- Naime, sednica na kojoj je trebalo da se odlučuje isključivo o postojanju nedozvoljenog uticaja na rad tužiteljki Savović i Paunović sazvana je kao redovna (a ne vanredna, kako je zakon propisao), a na njoj se, kao tačka 8 (!!) našlo razmatranje "izveštaja" Poverenika za samostalnost o postojanju nedozvoljenog uticaja, bez da su se članovi veća izjašnjavali o postojanju nedozvoljenog uticaja. Ovime je grubo prekršen Poslovnik, jer samovoljom predsednice, veće nije usvojilo nikakvu odluku s tim u vezi - dodaju organizatori.

- Međutim, ovo nije jedina nezakonitost koja je pratila ovu sednicu. Naime, gospođa Dolovac je odlučila da nas (organizatore protesta) ne obavesti o održavanju sednice koja je javna, iako smo još 31. marta na pisarnici DVT-a podneli zahtev da budemo obavešteni o vremenu i mestu njenog održavanja. Pored toga, sednicu je zakazala u prostorijama Republičkog javnog tužioca, čime je uvredila ne samo kolege iz veća koji su morali da joj dođu "na noge", već i instituciju DVT-a kojom predsedava, a koju očigledno nedovoljno uvažava - kažu organizatori protesta "Ne damo naše Laure", koji su ustali u zaštitu tužiteljki Savović i Paunović.

- Povodom odgovora DVT-a upućenom organizatorima protesta da je naša inicijativa za razrešenje tužilaca Zagorke Dolovac i Nenada Stefanovića i zamenice tužioca Brankice Marić upućena Disciplinskom tužiocu, kao i informacija da Etički odbor DVT-a razmatra inicijative u vezi sa kršenjem kodeksa javnotužilačke funkcije od strane Nenada Stefanovića, smatramo da ove procedure predstavljaju dalje bacanje prašine u oči javnosti i pokušaje razvodnjavanja ovog pitanja kroz bezbrojne i beskrajno duge procedure koje na kraju, baš kao i "izveštaj" Poverenika za samostalnost imaju za cilj da ne dovedu do konkretnog rezultata, a da istovremeno pruže priliku Zagorki Dolovac da kaže da je procedura sprovedena u skladu sa zakonom - navode.

- Zbog ovoga ističemo da izveštaj Poverenika za samostalnost nema nikakvu pravnu niti faktičku snagu, a da je po Poslovniku o radu DVT-a poverenik bio u obavezi da veću predstavi svoja saznanja u vezi sa eventualnim postojanjem nedozvoljenog uticaja na rad tužilaca, nakon čega je veće bilo u obavezi da se IZJASNI o tome da li je takvog uticaja bilo. Ovo se nije desilo iz razloga što je Zagorka Dolovac po ko zna koji put odlučila da jasno definisanu zakonsku proceduru zameni za improvizaciju i dalju relativizaciju, što sada nastavlja da čini sa etičkom odborom, disciplinskim tužiocim i drugim telima kojima jedino i isključivo rukovodi – ona sama - kažu u saopštenju.

- Zbog ovoga zahtevamo, da u skladu sa zakonom, predsednica DVT-a zakaže vanrednu sednicu veća u prostorijama DVT-a, da o datumu njenog održavanja obavesti javnost koja je iskazala interesovanje da sednici prisustvuje i da jedina tačka dnevnog reda ove sednice bude odlučivanje o postojanju nedozvoljenog uticaja na rad tužilaca, čime bi se procedura vratila u zakonske tokove - zaključuju u saopštenju organizatori protesta Ne damo naše Laure u odbranu smenjenih tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović.

Podsetimo, zamenice tužioca Bojana Savović i Jasmina Paunović ekspresno su smenjene pošto su procesirale i naredile privođenje osumnjičenih za milionske malverzacije u Javnom preduzeću Elektro-privreda Srbije (EPS). Njihova smena je obavljena na insistiranje višeg tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i naišla je na osudu građana ali i stručne javnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati