Društvo i ekonomija

[ Izvor: BIRN ]

21. 03. 2023. 16:15 3

Tužiteljka radila na predmetima povezanim sa nevenčanim mužem

Prva zamenica za suzbijanje korupcije višeg javnog tužioca u Beogradu Brankica Marić, u poslednje tri i po godine bila je u sukobu interesa najmanje dva puta kada je rukovodila slučajevima u kojima je njen nevenčani suprug, građevinski investitor Branko Krunić, bio jedna od zainteresovanih strana u postupku, a nije tražila izuzeće, pokazuje istraživanje BIRN-a.

Šest zamenika tužilaca – koji ne žele da budu imenovani s obzirom na to da im je Marić i dalje jedna od nadređenih – za BIRN su izjavili da je Marić prekršila i tužilačku etiku i zakon time što nije tražila izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa.

Oni navode da ovakvo postupanje s krivičnim prijavama, koje su povezane sa partnerom nadležne tužiteljke, može izazvati razumnu sumnju u njenu nepristrasnost, bez obzira na to da li su donete ispravne odluke u vezi sa predmetima, piše BIRN.
Brankica Marić nije odgovorila na pitanja BIRN-a o tome zašto nije tražila izuzeće iz predmeta u kojima se odlučivalo o njenom nevenčanom suprugu. BIRN-u je kratko navela da nema ovlašćenje da daje odgovore u vezi sa njenim radom u Višem javnom tužilaštvu, te je novinare uputila na službu tužilaštva za saradnju sa medijima. Do objavljivanja ovog teksta iz Višeg javnog tužilaštva nisu odgovorili na molbu BIRN-a da dozvole tužiteljki Marić da odgovori na pitanja koja smo joj postavili. Branko Krunić nije odgovorio na pitanja o eventualnom uticaju partnerke na slučajeve u kojima je učestvovao.
U Zakonu o javnom tužilaštvu u članu 104 o Disciplinskim prekršajima se navodi da javni tužilac, odnosno zamenik javnog tužioca, čini disciplinski prekršaj ako “propusti da traži izuzeće u predmetima gde za to postoje zakonski razlozi”, kao i ako "krši načelo nepristrasnosti i ugrožava poverenje građana u javno tužilaštvo".

Opširnije pročitajte u istraživanju BIRN-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati