Društvo i ekonomija

20. 03. 2023. 20:27 5

Izveštaj SAD: Korupcija u Vladi i neslobodni mediji

U Srbiji su zabeležena značajna kršenja ljudskih prava na koje upućuju navodi o ozbiljnoj korupciji u vladi i problemi sa nezavisnošću pravosuđa, navedeno je u izveštaju o stanju ljudskih koji je izneo državni sekretar SAD Entoni Blinken.

U izveštaju o stanju ljudskih prava za prošlu godinu koji je Blinken predstavio na brifingu u Stejt departmentu, konstatovano je da su u Srbiji zabeležena ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i štampe, između ostalog, zbog nasilja nad novinarima, pretnji nasiljem i hapšenja i krivičnih gonjenja novinara.

Međunarodni posmatrači su konstatovali da je Srbija efikasno organizovala izbore, ali da "dominacija vladajuće stranke, nedostatak pristupa medijima i medijske raznolikosti ograničavaju izbor birača".

- Ljudska prava krši nedostatak istrage i odgovornosti za rodno zasnovano nasilje, među kojima su nasilje u porodici ili među partnerima, seksualno nasilje i rani brakovi među romskom decom - navodi izveštaj.

Zabeleženi su slučajevi trgovine ljudima i nasilje usmereno na lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe. Izveštaj navodi da su u državi zabeležena mučenja ili ponižavajuće postupanje u policijskim ustanovama i teški zatvorski uslovi.

- Iako je vlada preduzela korake da identifikuje, istraži, krivično goni i kazni zvaničnike koji povredili ljudskih prava, mnogi posmatrači smatraju da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja, napada na civilno društvo i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni - navodi izveštaj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati