Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

08. 03. 2023. 06:51 2

Čekajući Godoa ili vlasnika Pinka

Samo je pitanje dana kada će firma Željka Mitrovića sklopiti prvi posao sa Vojskom Srbije, dok o odnosu države prema preduzećima iz namenske industrije govori i to što su im računi blokirani, dugovi se gomilaju, a njima upravljaju v. d. direktora, piše nedeljnik NIN u najnovijem broju.

Predsednik Aleksandar Vučić iz Abu Dabija, sa Međunarodnog sajma naoružanja, poručio je da će Srbija u kupovinu oružja, pre svega dronova samoubica od UAE i razvoj domaće namenske proizvodnje uložiti 500-700 miliona evra.

U društvu ministra vojnog Miloša Vučevića i njegovog pomoćnika za materijalne resurse Nenada Miloradovića, sa štanda Pinkovog istraživačko-razvojnog centra, poručio je da ćemo u narednih pet do šest meseci "moći da imamo i prve srpske dronove samoubice". Nije rekao čije, niti ga je iko to pitao, ali ako se može suditi po mestu odakle se obratio naciji, može se očekivati da će ih Vojska Srbije kupiti od firme čiji je većinski vlasnik Željko Mitrović.

"Vrhovni komandant" se pohvalio i da je uspeo da za srpske haubice "nora" nabavi šasije od ruskog Кamaza, jer su jeftinije od nemačkog MAN-a. Nije pojasnio s kim se dogovorio s obzirom na sankcije Zapada prema Rusiji i da svet podozrivo gleda na svaki vid vojne saradnje s Moskvom. Ni odakle mu pare za kupovinu naoružanja i ulaganje u domaću vojnu industriju. Tim pre što je rekao da taj novac nije planiran u budžetu za 2023, ali je prećutao da je javni dug 25. februara bio 34,8 milijardi evra, za 20 milijardi veći nego kad je SNS došao na vlast. Uz to, poručio je i da će domaća vojna industrija od sada moći da izvozi tek 30 odsto proizvodnje, a da će ostatak morati da ostane za potrebe Vojske Srbije, jer se, eto, ceo svet naoružava, pa i mi "moramo da budemo dobro naoružani, da bismo odvratili eventualne napade".

Zagovornici pravne države ukazuju da je i ova Vučićeva nabavka netransparentna, da je još jednom prekršio Ustav i važeće zakone, pre svih o javnim nabavkama i o Vojsci, jer samo Vlada Srbije može da ugovara i verifikuje takve poslove. Na stranu što se ni Vojska ništa ne pita, već odluke o naoružanju donosi jedan čovek, verovatno u dogovoru sa Nenadom Miloradovićem, za kojeg nekadašnje kolege, sa kojima je od 1987. do 1989. radio u Zastava oružju, kažu da se "razume u oružje", ali da mu odluke "nisu uvek u skladu sa interesima i potrebama domaćih proizvođača".

Iz najave novih ulaganja u namensku industriju može se zaključiti da Vučića nimalo ne sekiraju brojni problemi u domaćim fabrikama. A ako se izuzmu Prvi i Drugi svetski rat, Zastava oružje u 170 dugoj istoriji verovatno nije bila u težoj situaciji. Dug je 200 miliona evra, ukupni gubici za 36 miliona evra veći od kapitala, proizvodnja pada, fabrika ne uspeva da isporuči ni ranije ugovorene količine, a više od tri meseca traje "igra prestola", jer je Mladenu Petkoviću mandat istekao još 21. decembra 2022, a novi direktor nije izabran.

Iako sve to dobro zna, Vučić nijednom rečju nije pomenuo Zastava oružje kada je 15. februara "besedio" povodom Dana državnosti, samo par stotina metara od fabrike koja ubrzano propada. Ali je obećao 70 miliona evra za novi stadion.

Država se sve opasnije poigrava namenskom industrijom, u kojoj radi više od 10.000 zaposlenih, čije proizvode sve više kupcima iz inostranstva prodaju firme Slobodana Tešića i drugi privatni trgovci oružjem, bliski vrhu vlasti. Uz to, žale se i na to da se odluke o investicijama i kupovini naoružanja donose voluntaristički, a Vlada sve učestalije, bez ikakvog obrazloženja, u njihovim preduzećima postavlja v. d. direktora.

U kragujevačkoj fabrici situacija je još gora, jer njome, mimo svih propisa, kao "zastupnik generalnog direktora" rukovodi izvršna direktorka za pravne i ekonomske poslove Milena Milinković. U valjevskom Кrušiku Jovanki Andrić 7. decembra 2022. produžen je mandat v. d. direktora za još četiri godine, a NIN saznaje da nastojanja Nadzornog odbora da ona bude izabrana za generalnu direktorku u punom kapacitetu nisu naišla na "razumevanje" Ministarstva odbrane.

"Milanom Blagojevićem" iz Lučana 36 godina upravljao je sada pokojni Radoš Milovanović, a od 30. maja 2022. za v. d. direktora postavljen je njegov bliski saradnik, Predrag Ilić. U ranije moćnom FAP-u, koji sa kolegama iz Zastava Tervo (terenska vozila) i Prve petoletke sklapaju nova borbena vozila, 1. decembra 2022. za v. d. direktora imenovan je Milenko Živković. Tu, naravno, nije kraj ove liste, jer je Stefan Đurić od sredine prošle godine v. d. direktora Zastave Tervo, a penzionisani oficir Zoran Jarić v. d. direktora Teleoptik Žiroskopi...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati