Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 03. 2023. 06:48 59

Šta to u MUP-u ne ide po planu i zašto je zapelo kod reči "eventualno"?

Iako je Dragana Trajković, načelnica Sektora za ljudske resurse MUP-a Srbije, prošle sedmice na sastanku sa predstavnicima sindikata navela da će "do kraja nedelje biti predočeno da li i u kom smeru bi eventualno išla unutrašnja reorganizacija Uprave granične policije", do danas javnost nije upoznata o planovima MUP-a u vezi sa najavom ministra Bratislava Gašića da će poslove UGP preuzeti područne policijske uprave.

Direktno.rs već je pisao o toj nameri ministra Gašića, ali reč "eventualno" koju je u odgovoru sindikalcima upotrebila Trajković, ukazuje da postoji izvesno dvoumljenje i da, možda, ne ide sve kako je rukovodstvo MUP-a planiralo. Iako iz Evropske unije nema zvanične reakcije, ne treba zaboraviti da bi eventualnom novom sistematizacijom i reorganizacijom u slučaju ukidanja Uprave granične policije bio narušen koncept Integrisanog upravljanja granicom, za šta je EU Srbiji već dala značajna finansijska sredstva - milione evra. I to, kako smo već objavili, ne zato što vole Srbiju, već da bi zaštitili svoju granicu od ilegalnih migracija i krijumčarenja prvenstveno droge i oružja.
Upravo zbog toga je i pitanje koliko će birokrate iz Brisela blagonaklono gledati na nameru rukovodstva MUP-a i momenat za planirane promene, jer intenzivna migrantska kriza traje već godinama, a nije nemoguće da krene još jedan veliki talas migranata ka Zapadnoj Evropi posle zemljotresa u Turskoj i Siriji, gde su milioni ljudi ostali bez domova i osnovne egzistencije.Da je vrh MUP-a, uprkos mogućim packama iz EU, već preduzeo prvi korak da bi olakšao graničnim policajcima ukidanje UGP i njihovo prebacivanje u nadležnost područnih policijskih uprava svedoči i poslednje povećanje plata. Naime, granični policajci su prilikom skorašnjeg neujednačenog povećanja plata dobili značajno veću zaradu u odnosu na kolege iz MUP-a. Možda da lakše prihvate premeštaj.A da smo mi narod sklon da sve prebaci na šalu potvrđuje i anegdota koja posle Gašićeve najave kruži među zaposlenima u MUP-u. Naime, Policijska uprava u Prijepolju dobila bi svoju graničnu policiju (koja bi obezbeđivala granicu prema Crnoj Gori) pa bi na taj način rukovodstvo MUP-a pokušalo iz Beograda zavičaju vratiti neke od dokazanih prijepoljskih kadrova kakvih u policiji ne manjka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 59

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati