Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

27. 02. 2023. 19:58 9

Tužiteljka se pobunila, pa premeštena: Usmeno od nas traženo da kršimo zakon

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva Jasmina Paunović premeštena je iz Odeljenja za korupciju jer se suprotstavila svom nadređenom, višem javnom tužiocu Nenadu Stefanoviću. Svoju "neposlušnost", odnosno činjenicu da ne želi da krši zakon, Paunovićeva je platila premeštajem i to uz rečenicu: „E, to ti je zato što pišeš onakve poruke na vajber grupi."

Nenad Stefanović usmeno je zatražio da svi zamenici tužilaca, o svakoj radnji koju nalože policiji, obavezno obaveste svog neposrednog nadređenog. Pojedini tužioci, poput Paunovićeve, pobunili su se zbog pomenute odluke jer se njom zalazi u samostalnost tužilaca u radu.

Paunovićeva je to otvoreno i rekla na vajber grupi tužilaštva, nakon čega je hitno sazvan kolegijum, a ona je dva dana kasnije premeštena u drugo odeljenje.

- Kolegijum je sazvan, od strane Brankice Marić, nakon što sam ja na vajber grupi poslala poruku, krajnje dobronamernu i da skrenem pažnju, da ukoliko sam zaista shvatila dobro informaciju koja je išla od kancelarije do kancelarije, a to je da o svakom budućem radu sa policijom, bez obzira da li je elektronski ili ne, moramo da se konsultujemo sa rukovodiocem odeljenja Željkom Nikolaidis - počinje priču tužiteljka Paunović.

Ističe da je zatim odlučila da pošalje poruku na grupi tužilaštva.

- Sela sam i potpuno smireno otkucala poruku: "Poštovani, kratko bih se osvrnula na poruku koju je koleginica Danijela Kljajić prenosila od kancelarije do kancelarije (mislim da sam je dobro shvatila)…" i tu prepričam informaciju.. Dalje sam nastavila: "Ukoliko je ovo tačno, bojim se da se krši Ustav Republike Srbije, kao i član 5 Zakona o javnom tužilaštvu, koji tužiocu garantuje samostalnost i integritet. Ukoliko se tako postupa, svako od nas bi potencijalno bio u izvršenju krivičnog dela. Ukoliko stojite pri ovakvom stavu, trebalo bi da donesete obavezno pismeno uputstvo" - kaže Paunović, citirajući poruku.

Navodi da je ova njena poruka pukla kao "bomba", te da je odmah zakazan kolegijum.

- Kolegijum je počeo bez tužioca i na njemu, samo zamenici koji su za stalno izabrani su tu poruku shvatili na isti način kao ja. Zamenici koji su upućeni iz osnovnih tužilaštava nisu smeli da dignu ruku jer su znali da će biti vraćeni u matična tužilaštva ukoliko se usprotive. U jednom trenutku, na kolegijum je ušao tužilac i, gledajući pravo u mene, rekao sledeću rečenicu: "Sad mi je jasno ko iznosi u medije situacije. Ali neće moći više tako, šta znače one poruke?" Ja sam krenula da odgovorim, ali je on u tom trenutku iz sve snage udario rukom o sto i rekao: "Prekini dok ja govorim" - prepričava tužiteljka.

Ističe da je naknadno rečeno da ostaje sve po starom, a kako navodi, ona je o svemu što se dogodilo napisala službenu belešku i uputila je Državnom veću tužilaca i Udruženje tužilaca Srbije.

Navodi i da je potom otišla kod tužioca u nameri da se zahvali što je njena poruka shvaćena na pravi način.

- On mi je tada rekao da nije trebalo da to uradim, na šta sam odgovorila da sam želela da ukažem na nešto što nije zakonito - navodi Jasmina Paunović za Nova.rs.

Paunovićeva kaže i da je narednog dana, odnosno nakon hapšenja osoba zbog zloupotreba u EPS-u, saznala da je premeštena.

- Shvatila sam da sam i suviše profesionalno nastupala u radu, što je u tom trenutku zasmetalo. Ono što mi je simptomatično jeste to što, tada kada sam bila kod tužioca, upitao me šta radim, na šta sam odgovorila da radim drugi krak EPS-a. Dva dana nakon toga, pozvao me je i rečeno mi je da sam u prvostepenom odeljenju i tada je uperio prst u mene i rekao: "E, to ti je zato što pišeš onakve poruke na vajber grupi. Ali pošto vidim da si konkurisala za Apelaciju, možda i prođeš sada" - navodi Paunovićeva.

Nakon svega, ističe da joj je drago što ima veliku podršku kolega, te da zna da je samo radila svoj posao, pošteno kao i uvek.

- Zamenik sam 17 godina, pet u ovom odeljenju, ovo je strašno. Ovako nešto nikada nisam doživela. Imam veliku podršku kolega, prvostepeno odeljenje skuplja potpise da se organizuje kolegijum podrške. Prvo tužilaštvo isto, advokati, sudije.. - kaže Paunovićeva i dodaje:

- Vreme je najbolji sudija.

Na pitanje da li njen premeštaj, ali i koleginice Bojane Savović znače da se na taj način neposlušni tužioci kažnjavaju ističe sledeće:

- To se dešava jer profesionalno i savesno, ali i pošteno, obavljamo svoj posao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati