Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

23. 02. 2023. 14:24 11

Vaspitač: Gorko se kajem što sam ušao u SNS

Sukobi više interesnih struja, javna prepucavanja, optuživanja, čak i tuče - u niškom odboru Srpske napredne stranke nisu nikakva novost.

Uporedo se, uprkos zabrani javnim gradskim funkcionerima da bilo šta govore za N1, našoj televiziji javljaju pojedinci iz SNS-a, koji govore o detaljima kako, na primer, načelnik Nišavskog okruga postavlja direktore škola i pre konkursa.Jedan od zaposlenih u Specijalnoj školi sa domom učenika "Bubanj" Milan Kostadinović rešio je da progovori o problemima koji pogađaju ovu školu, a tiču se pre svega rukovođenja ovom ustanovom. U vezi sa njegovim navodima, upućen je poziv načelniku okruga i direktorki Specijalne škole za komentar, ali do ovog trenutka - odgovora nema.

Reporter N1 podseća da su se godinama unazad pojedini roditelji žalili na odnos rukovodstva ove škole prema đacima, ali i samim roditeljima, zbog čega je Kostadinović, koji je na mestu vaspitača rešio da progovori.

- Ja sam po obrazovanju master na Fakultetu političkih nauka, po zanimanju sam socijalni radnik, od 2015. sam se zaposlio i radio u školi kao stručni saradnik – socijalni radnik. Ali, 2018. godine dolazi do smene tadašnje direktorke i ubrzo nakon toga u školi zapošljava se jedno lice, po zanimanju sociolog, u saradnji sa tadašnjim načelnikom školske uprave, a mene rešenjem sklanjanju na mesto vaspitača - navodi Kostadinović za N1.
- Dogodilo se da su se uprkos mojim upozorenjima da je lice koje je došlo na to mesto nestručno – ipak svi  oglušili. Shvatio sam kasnije da se radi o stranačkom kadriranju. I pored obrazovanja, da budem na mestu za koje sam obrazovan obratio sam se i stranci – Srpskoj naprednoj stranci (SNS), po savetima svih mojih bližnjih, okoline – da ako želim da nešto postignem u životu, da moram da budem član, simpatizer i aktivista. To i jesam uradio jer više nisam imao drugi način da se izborim za pravdu - kaže Kostadinović.

Prenosi da se prvo obratio tadašnjem načelniku nišavskog upravnog okruga što je tada bila Dragana Sotirovski, i da je to učinio i kao predstavnik sindikata i da je pokušao da objasni da to nije u redu. Cela školska uprava je obaveštena i svi su se oglušili.

- Apsolutno su svi upoznati, znaju za slučaj - kaže.

Objašnjava i kako je došao u SNS.

- Bio sam pozvan od strane SNS u mesnom odboru Ledena stena da dam podršku direktorki koja će doći, uz obećanje da će ona rešiti situaciju u najboljem interesu dece. Dobio sam obećanje da ću biti na tom radnom mestu, ali od trenutka stupanja na funkciju direktora škole, situacija se okrenula. Prednost su dobili stranački podobniji od mene - dodaje.- Gorko se kajem što sam ušao u priču jer se radi uigranoj mašineriji kadriranja direktora - naveo je Kostadinović.

"Na vezama" su, kako dodaje, "uvek bili funkcioneri iz Beograda i Niša. Pominje se, kaže, u razgovorima mnogo njih, pa i izvesni gospodin koji je sada načelnik nišavskog upravnog okruga Babović, a direktorka je "sve vreme bila na vezi sa tim funkcionerima".

- Načelnik okruga uverava sve ostakle da će ona biti direktorka, da za nju treba lobirati, skupljati glasove. U jednoj prilici smo sedeli u kafani još dva zaposlena i ja i skupljali potpise ko će da glasa za aktuelnu direktorku - objašnjava Kostadinović.

Na pitanje reportera N1 da li to znači da je načelnik okruga čovek koji utiče na postavljanje direktora, odgovara:

- Ja sam bio svedok razgovora gde smo mi na telefonskoj liniji bili kada direktorka kaže – zove me Babović i potvrdio je da ću biti direktorka - rekao je Kostadinović i dodao da se to događalo pre bilo kakvog glasanja školskog odbora u školi. 

- Aktuelna direktorka sa 20 i kusur glasova je postala direktor, a za protivkandidata je imala nekog ko je imao 80 i kusur glasova - kaže.Na pitanje kako mu nije smetalo da u tome učestvuje, odgovara da je mislio da će konačno ostvariti svoj cilj.

- Cilj ne bira sredstva, ako je cilj da budem na tom mestu i da u fokusu budu deca, učenici.

- Mislio sam da ću raditi svoj posao, sve do trenutka dok se ovakva praksa ne uništi, neće nam biti bolje jako sam razočaran u sistem i u sebe - kaže i dodaje:

- Unapred sam se odrekao radnog mesta, moja funkcija bi bila održavanje statusa kvo. Ne želim da budem u ulozi vojnika koji će održavati status kvo ovakvog sistema.Tvrdi i da zvanično u SNS "nikada nije bio po spiskovima", ali da jeste u mesnom odboru Ledena stena i da je to učinio "po ličnom mišljenju da pokuša da dođe do nečeg što je korektno".

- Nažalost, pogrešio sam što sam pošao tim putem.Na konstataciju reportera N1 da će svi misliti da "ovaj nije uspeo, pa rešio da izađe u javnost", kaže:

- Može se steći takav utisak, ali ponavljam moj cilj je stručnost, ima u školi mnogo ljudi koji imaju struku u rukama kao i ja, ali su sputani, ucenjivani. A ima i onih koji za sitne benefite podržavaju takav način rada.

Dodaje i da je njegov utisak razočarenje u funkcionisanje celog sistema, "pre svega na gradskom nivou". On je naglasio i da se svakodnevni rad sa decom u školi svodi na njihovo čuvanje i da od vaspitno- obrazovnog rada nema ništa jer ni dolaskom nove direktorke nije održano nijedno pedagoško veće kojim se taj rad uređuje.

- Sve drugo je bitnije, osim dece - navodi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati