Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme/Kragujevačke ]

20. 02. 2023. 21:35 15

Apel penzionera državi: Povećanje standarda je privid

Prosečna penzija u 2002. godini iznosila 73 posto od prosečne zarade, dok se danas došlo do stanja da je prosečna penzija 43 procenta od današnje prosečne zarade - navodi u Apelu držali penzioner Jugoslav Ristić.

Apel državi koji je prošle nedelje uputio Jugoslav Ristić, predsednik Udruženja građana "Nova svetlost" iz Kragujevca, prikladno je čuti danas, na Svetski dan socijalne pravde.

- Privid poboljšanja standarda penzionera se nastavlja. Drugi deo, pre osam meseci najavljenog povećanja penzija upravo se realizuje, dok je standard penzionera sve gori - kaže gospodin Ristić i objašnjava da "ukupno povećanje penzija od oko 20 posto nije dovoljno da se zadrži standard penzionera na dosadašnjem nivou, ako znamo da je hrana poskupela više od 24 posto, u protekloj godini, dok su od hrane najviše poskupeli mleko, sir i jaja i to za 43,3 odsto. Meso je poskupelo za više od 20 procenata, dok je grejanje na čvrsta goriva poskupelo za 51 posto, u istom periodu. Tako se nastavlja plansko urušavanje standarda najstarijih, koje traje više od dve decenije".
Kaže da o "istinitosti ove tvrdnje najbolje svedoči podatak da je prosečna penzija u 2002. godini iznosila 73 posto od prosečne zarade, dok se danas došlo do stanja da je prosečna penzija 43 procenta od današnje prosečne zarade."

-Kako se u ovom periodu promenilo više Vlada i političkih partija na vlasti, zajedničko im je svima da su snižavali standard penzionera - naglašava on.

Posebno ističe "težak položaj penzionera koji žive sami nakon smrti jednog od supružnika. Troškovi stanovanja, komunalni troškovi i drugi ostaju isti kao kada su u stambenoj jedinici obitavala oba supružnika. Nesuvisli saveti koji su dolazili od takozvane političke elite da penzioneri koji žive sami prodaju svoje stanove i kupe manje, jesu samo iritantni pokušaji prenošenja naučenih lekcija sa kurseva."
Zato poziva "na izmenu zakona, kojim bi se omogućilo da supružnik koji živi sam, nakon smrti bračnog druga, pored svoje penzije ima pravo i na deo penzije preminulog bračnog druga, kakvo rešenje postoji u Evropskoj uniji."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati