Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

05. 02. 2023. 23:35 14

Janković: Nikolić pretio da će me obesiti na Terazijama

Poslanik u Skupštini Srbije i univerzitetski profesor Vladeta Janković ispričao je u "Utisku nedelje" jedan događaj tokom skupštinskog zasedanja tokom devedesetih godina kada mu je, kako je naveo, tadašnji poslanik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić "pretio vešanjem".

- Ja sam bio poslanik u toj skupštini devedesetih i meni je predsedavajući jednom uzeo reč i dok sam prolazio pored (Vojislava) Šešelja, a do njega su sedeli Vučić, Tomislav Nikolić, Nataša Jovanović i Dragan Todorović - ispričao je Janković u "Utisku nedelje" i nastavio:

- Šešelj meni kaže: "Isterali smo te sa fakulteta, isteraćemo te i odavde". A onda je Nikolić na sav glas rekao: "Ne, njega ćemo da obesimo na Terazijama".

Janković je rekao da se to desilo na sednici kada se govorilo o ideju objedinjavanja SRJ sa Rusijom i Belorusijom.

- Bilo je tih stvari i onda samo nije bilo ove histerije i ovog elektriciteta - ocenio je Janković upoređujući atmosferu tada i sada.

Profesor Janković osvrnuo se i na događaje koji su obeležili nedavno održanu posebnu sednicu Skupštine Srbije posvećenu Kosovu i Metohiji.

- Bio sam svedok toga i to uopšte nije moralo da se desi. Da je Orlić normalno vodio sednicu, on bi dao reč ovima koji su tražili po Poslovniku. Ako bi došlo do situacija, kao što je isticanje transaprenata, mogao je prekinuti sednicu i posle pet minuta je nastaviti, pošto se dogovore. Ali on je namerno pustio da dođe do incidenta. Ja sam to njemu pre mesec, dva dana rekao, pre svima, da je na ivici ozbiljnog incidenta. I to se dogodilo, potukli su se tamo, počeli su da se guraju, da se psuju, bilo je fizičkog kontakta, da se lažemo… - rekao je Janković i dodao:

- Predsednik je sedeo mirno, kako je rekao, on se pomerio iza jednog "zida" od pet-šest telohranitelja. To je bilo prosto neizdrživo, a sad se to koristi kao argument da je Skupština ne samo besmislena, već da je to bio pokušaj linča predserdnika, što je da se čovek bukvalno prekrsti levom rukom.

Janković je govorio i o ponašanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom sednice.

- Ima nešto tu još… Ako ste pirmetili dok je trajala ta gužva, Vučić je sve vreme govorio. Nijednog trenutka nije prestao da govori, a Orliću nije palo na pamet da prekine sednicu. Stvar je u tome što kod njih postoji očigledno neko dogovoreno pravilo - da se nikad ne smeju zaustaviti, da nikad ne smeju prvi popustiti, nikad ne smeju odustati. To je to, nema predaje… I to je uostalom, ja mislim savet Tonija Blera i njegove ekipe - naglašava Janković i dodaje da vlast pokušava svojim ponašanjem da natera opoziciju da izađe iz parlamenta.

- Znao sam, odmah na početku, kad su odredili za predsednika Skupštine, a Jovanova za šefa poslaničke grupe, šta će da se desi. I jedan i drugi su provokativne, konfliktne ličnosti. Oni nikad neće prihvatiti da su se povukli, već će terati ovako sve dok opoziciju, nadaju se, ne isteraju iz parlamenta. Kad su oni priznali da su pogrešili? Uhvatite ih "u sve četiri", kao što je recimo Koluvija i Jovanjica, ako ima čistijeg slučaja - to je to. Nikad nisu priznali ništa.. Nikad nisu priznali ona dva minuta sa doljevačke rampe. To sve najdrastičniji mogući slučajevi, ali nikad Vučić ne pušta niz vodu nikoga. To je sve deo te strategije, koja je deo te propagandne koncepcije, koja je utvrđena i ne preterujem kad kaže i naučno utemeljena. To je nauka svoje vrste koja ima veze sa psihologijom, politikologijom, sociologijom - kaže on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati